Blaas nieuw leven in oude meubels

Het opknappen van oude meubels is de laatste tijd weer in trek. Eigenlijk niet zo heel raar want je betaald voor nieuwe meubels flink wat geld. En ja, als je je oude meubels weer leuk kunt opknappen waarom zou je dan je portemonnee trekken. Binnen enkele uren kun je die oude versleten kast of stoel weer helemaal transformeren tot een échte eyecatcher binnen je interieur. Hoe krijg je dat voor elkaar? Dat lees je in deze blog.

Kies een meubelstuk

Om het project te starten kies je een meubelstuk uit die je graag wil opknappen. Hou er wel rekening mee dat je niet elk meubelstuk zomaar kunt opknappen. Zo zijn er bijvoorbeeld oude meubelstukken die voorzien zijn van laag boenwas. Daar kun je niet klakkeloos overheen schilderen. Wil je toch een meubelstuk opknappen die voorzien is van boenwas, dan zul je het eerst moeten boenen met terpentine.

Kies een kleur verf

Als je je meubelstuk gekozen hebt is het zaak om te kiezen welke kleur verf je wil gaan gebruiken. Hierbij is het van belang dat je weet wat voor finish je wil hebben, heb je graag mat of wil je juist liever hoog- of zijdeglans. Kies op basis van je keuze het type verf dat je gaat gebruiken. Krijtverf is de juiste keus voor wanneer je een matte finish wil. Wil je liever hoog- of zijdeglans? Dan is lak de ideale soort voor jou!

Schuren en reinigen

Ook hierbij is het van belang welk type verf je gebruikt. Gebruik je krijtverf op een meubelstuk dat niet is voorzien van boenwas dan hoef je het slechts lichtelijk op te schuren. Wel is het verstandig om van te voren het meubelstuk te ontvetten.

Ga je lakken? Dan is het zeer belangrijk om het meubelstuk zeer uitvoerig te schuren. Wederom maak je het meubelstuk eerst goed vetvrij. Schuur het meubelstuk tot het punt dat al het oude verf eraf is. Mochten er nog kleine gaatjes of scheurtjes inzitten dan kun je dit eventueel bijwerken met plamuur.

Schilderen maar!

Als je klaar bent met het schuren van het meubelstuk is het tijd om te schilderen. Wanneer je gaat lakken breng je eerst een laag grondverf aan. Laat dit ten minste 24 uur drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Als je krijtverf gaat gebruiken ben je het beste af als je een synthetische kwast gebruikt. Om het strepen zo goed mogelijk tegen te gaan kun je gebruik maken van de volgende tips:

  • Werk snel.
  • Breng verf niet te dik aan.
  • Strijk de verf uit in één richting.

Opnieuw

Als de grondverf erop zit is het tijd om nog een keer te schuren. Dit keer gebruik je een fijne soort schuurpapier. Schuur het meubelstuk zeer lichtelijk met de hand en maak het goed stofvrij. Als je met lak bezig bent, dan heb je waarschijnlijk 2 lagen lak nodig voor een goed resultaat. Pas wel op dat je na elke laag minstens 24 uur het meubelstuk laat drogen.

Werk je met krijtverf? Dan hoef je tussen de verschillende lagen door niet te schuren. Zorg wel dat je na het schilderen het meubelstuk afwerkt met wat boenwas. Zo is het meubelstuk waterbestendig.

Plaats een reactie