Hoe zorg je voor je tuin bij droogte?

Ah, de zomer. De perfecte periode om lekker buiten te zitten en te genieten van het mooie weer. Maar dat mooie weer kan ook voor problemen zorgen; als het maar lang genoeg droogt blijft gaan je planten daar uiteindelijk flink wat last van krijgen. Gelukkig kan je daar iets aan doen, om te voorkomen dat je planten echt uitdrogen en uiteindelijk zullen afsterven. We geven een paar tips.

Handmatig water geven

Allereerst is er de ouderwetse, vertrouwde gieter. Dit, in combinatie met de tuinslang, kan prima gebruikt worden om de tuin handmatig van voldoende water te voorzien in droge periodes. Er kleven echter enkele nadelen aan; allereerst gebruik je leidingwater. En leidingwater is gedurende de droge maanden iets wat niet teveel gebruikt moet worden voor zaken die niet direct van levensbelang zijn. Door leidingwater te gebruiken zet je de watervoorziening onnodig veel onder druk, wat bepaald niet duurzaam is. Duurzaamheid is belangrijk, ook als het gaat om iets wat altijd voor handen is, zoals water. Door het te gebruiken voor het bewateren van planten, kan je overigens ook rekenen op een flinke rekening van het waterschap, wat evenmin ideaal is. Gelukkig zijn er alternatieven.

Bewateren via een natuurlijke bron

Gelukkig zijn er ook voldoende natuurlijke waterbronnen te vinden. Denk aan oppervlaktewater, zoals sloten of meertjes, of aan grondwater. Deze watervoorraden zijn vaak ook in droge periodes nog prima in te zetten voor het beregenen van een tuin of een akker. Het water kan eruit worden gehaald met behulp van een beregeningspomp, die het water omhoog haalt en vervolgens via een sproeier kan verdelen over de planten of gewassen die het nodig hebben. Deze pompen komen in allerlei variaties; wie behoefte heeft aan een krachtige variant die geschikt is voor grotere stukken land, kan net zo makkelijk terecht als wie zoekt naar een bescheiden pomp die bedoeld is voor een relatief klein stukje tuin. 

Maak het volautomatisch

Met een beregeningscomputer kan je je installatie helemaal volautomatisch laten opereren. Deze computers kunnen afgesteld worden op de weersverwachtingen en zijn gemaakt om je zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Door een dergelijke computer op je installatie af te stemmen, kan je ervoor zorgen dat je bijna niet meer naar de installatie hoeft om te kijken, omdat het allemaal voor je gedaan wordt. Je kan rustig achterover leunen en genieten van het mooie weer, terwijl de installatie z’n werk doet en je tuin voorziet van het water dat het nodig heeft in de droge periodes. Hiermee maak je niet alleen gebruik van een duurzame waterbron, maar gebruik je ook precies de hoeveelheid water die nodig is. De waterbron wordt dan niet overbodig veel gebruikt en zodoende komt de watervoorraad niet in gevaar. 

Al met al is een beregeningsinstallatie de perfecte manier om je tuin gezond en bloeiend te houden, zonder dat je hiervoor teveel water uit de tap gebruikt. En met een automatisch verloop van het beregeningsproces, hoef je je luie stoel amper uit te komen.