Je hebt een elektrische auto aangeschaft en dan is het ook noodzakelijk dat je de mogelijkheid hebt om de auto op te laden. Nu kun je gebruikmaken van de laadpalen en de laadstations die je bij benzinestations aan de snelweg vindt of van de oplaadpunten die langs de openbare weg staan. Steeds meer wijken worden voorzien van meerdere laadpalen zodat de bewoners hun EV kunnen opladen. Je kunt er ook voor kiezen om een laadpaal thuis te installeren. Dat heeft een hoop voordelen. In onze blog vertellen we hier meer over.
De nadelen van een laadpaal langs de openbare weg
Het is mogelijk om op steeds meer plaatsen een elektrische auto op te laden. Veel wijken worden voorzien van meerdere laadstations terwijl benzinestations ook steeds vaker de mogelijkheid bieden om een auto binnen enkele minuten weer op te laden. Een groot nadeel van openbare laadpalen en laadstations is de beschikbaarheid. Soms zijn er slechts twee of vier laadpalen in een wijk aanwezig en wanneer deze in gebruik zijn moet je wachten tot de buurman zijn EV weer van de lader haalt en verplaatst.
Het tarief voor het stroomverbruik van openbare laadpalen zijn ook vrij hoog. De kosten kunnen aardig in de papieren lopen als je de laadpalen dagelijks gebruikt. De hoge tarieven hebben niet alleen te maken met de verhoogde energieprijzen, maar je betaalt ook voor het onderhoud. Dat door de gemeente wordt uitgevoerd. Dit wordt in de prijs van het stroomtarief verwerkt. Daarnaast is het snelladen langs de snelweg bij verre de duurste methode om een elektrische auto op te laden.
Laadpaal thuis, verschillende opties
Om op de kosten te besparen kun je ervoor kiezen om laadpaal thuis te laten installeren. Het grote voordeel is dat je veel minder betaalt voor het stroomverbruik. Vooral wanneer je voor een deel jouw eigen energie opwekt met behulp van zonnepanelen. Toch is het niet altijd mogelijk om een laadpaal thuis te laten plaatsen. Wanneer je geen oprit, parkeerplaats op het eigen terrein of een garage hebt. Je zou bij de gemeente een vergunning kunnen aanvragen om bijvoorbeeld een bepaalde parkeerplek op te eisen, maar na een goedkeuring ben je wel verplicht om de laadpaal met buren te delen.
Laadpaal thuis installeren? Wat zijn de mogelijkheden
Wanneer je een oprit, parkeerplaats op het eigen terrein of een garage hebt, kun je een laadpaal thuis installeren. Dan heb je vaak de keuze uit klassieke laadpaal, maar je kunt ook kiezen voor zogenaamde wallbox laadpalen. Een wallbox is minder nadrukkelijk aanwezig dan de laadpaal en zou eventueel ook in de garage geplaatst kunnen worden. Het is belangrijk om eerst te controleren of jouw woning over een eenfasige of driefasige elektriciteitsvoorziening beschikt, want de meeste laadpalen hebben een driefasige aansluiting nodig. Daarnaast is het goed om na te denken over een laadpaal of wallbox met laadpassen of apps zodat je een laadpaal kunt ontgrendelen. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de buren stiekem gebruik maken van jouw laadpaal. Terwijl je met de app ook meer inzichten hebt in hoeveel stroom de laadpaal verbruikt en tijdschema’s kunt instellen.