Tips bij de koop van een schutting

Een goed gebouwde en onderhouden schutting is een essentieel onderdeel van elke tuin. Er zijn veel materialen om uit te kiezen, maar als je weet waar je naar op zoek bent, wordt het vinden van de perfecte match gemakkelijker dan ooit! Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de perfecte tuinafscheiding.

  1. Kies de juiste stijl

Een tuinafscheiding is meer dan alleen een grens voor je buitenruimte. Het is een verlengstuk van het huis, en moet daarom ook een aanvulling zijn op het geheel, stroomlijnen met de algehele stijl van je woning. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een tuinafscheiding te letten op de design kenmerken. Ga je voor een stijl met strakke lijnen of ben je juist op zoek naar een afscheiding met meer sierlijke details? Belangrijk om bij het kiezen in gedachten te houden dat omheiningen enkele tientallen jaren mee zullen gaan. Overweeg daarom niet alleen de huidige architectuur van je woning, maar denk ook je toekomstige plannen.

  1. Verschillende materialen

Een omheining is een noodzakelijke toevoeging aan elke tuin, die zowel privacy als veiligheid biedt. Maar met zo veel verschillende soorten materiaal kan het kiezen van de juiste schutting voor je tuin ontmoedigend zijn. Hier zijn een paar tips om je te helpen de beste type omheining te kiezen voor je behoeften:

Hout is de meest populaire soort omheining materiaal, en voor een goede reden. Het is aantrekkelijk, duurzaam, en relatief goedkoop. Doordat aanbieders veel verschillende houtsoorten aanbieden, waaronder kastanjehout, grenenhout en Douglas hout, heb je veel keuze bij het vinden van de perfecte houten schutting. Houd rekening dat diverse houten afscheidingen op den duur onderhoud vereisen, zoals beitsen, om de kwaliteit te behouden.

Ketting-link hekwerken zijn een van de meest duurzame soorten van omheining materiaal, waardoor het ideaal is voor tuinen die veel van voetverkeer of zware wind te zien. Het plaatsen van ketting-link afscheidingen vraagt wel om enige kennis. Bovendien biedt een hekwerk van ketting niet veel privacy.

Spijlen hekwerken zijn steeds meer in opkomst. En dat is niet voor niets. Een spijlen omheining vraagt namelijk weinig onderhoud en is erg duurzaam. Doordat de afscheidingen in veel diverse stijlen worden aangeboden, kun je altijd een hekwerk vinden die aansluit bij je wensen en de stijl van je woning. Aan de fijne eigenschappen van deze afscheiding hangt daarentegen wel een prijskaartje. Afhankelijk hoe groot je grond is en voor welke stijl je gaat, kan de afscheiding vrij prijzig uitvallen. Het vergelijken tussen aanbieders is in dit geval aanbevolen.

  1. Bepaal de hoogte voor de omheining

Naast het uiterlijk van de omheining, is het ook belangrijk om na te gaan wat het daadwerkelijke doel is van de schutting. Op basis van dit antwoord kun je de hoogte bepalen. Als privacy is de primaire zorg, dan kies je al sneller voor een hoger hekwerk. Voor een meer decoratieve omheining die nog steeds enige privacy biedt, kun je een iets lager omheining kiezen.  Voor een grensafscheiding wordt doorgaans 1,8 meter als minimumhoogte beschouwd, terwijl voor een privacy-afscheiding 2 meter meestal voldoende is. Bij het kiezen van de hoogte van een hek, is het ook belangrijk om de positie ten opzichte van de naburige eigendommen te overwegen. Vraag ook altijd vóór de plaatsing bij de gemeente na wat de maximum hoogte van een schutting mag zijn.

  1. Bekijk het hele kostenplaatje

Hekken worden al aangeboden voor een paar tientjes per vierkante meter, terwijl bij andere aanbieders de prijzen veel hoger kunnen liggen. Natuurlijk is er een ongelooflijk verschil in materiaalsoort en grootte. Je zal tevens rekening moeten houden met extra kosten zoals installatie of onderhoud. Bij het maken van een definitieve beslissing is het aan te raden alle kosten te noteren en op basis van de totale kosten je schutting te kiezen. Zo weet je ook precies waar je aan toe bent bij de aanschaf van een nieuw hekwerk.