Tips om de productiviteit bij thuiswerken te verhogen

Veel mensen werken op dit moment thuis. De meest gehoorde klacht bij thuiswerken is dat de productiviteit naar beneden gaat. In dit artikel geven we je daarom enkele gemakkelijk toepasbare tips om de productiviteit van het thuiswerken enigszins op te krikken. 

Werkruimte 

Wanneer je thuiswerkt is het belangrijk om een speciale werkplek te realiseren. Heb je nog een logeerkamer over? Zet hier dan een bureau neer met de overige benodigdheden. Kleed het een beetje gezellig aan en ga tijdens kantooruren op deze plek werken. Wanneer je dit niet doet, kan thuiswerken erg deprimerend werken. Je bent dan namelijk altijd op een plek aan het werk waar je normaal gesproken tot ontspanning hoort te komen. De scheiding tussen werk en privé wordt hierdoor heel dun.

Werk routine

Toen je nog gewoon op kantoor aan het werk was, had je hoogst waarschijnlijk een bepaalde routine. Misschien dronk je om 10 uur wel een kop koffie in de kantine en ging je om 12:30 een rondje lopen. Houd deze routine zo veel mogelijk aan. Doe je dit niet, dan kan ook hierdoor de scheiding tussen werk en privé heel dun worden. Dat wasje draaien lijkt misschien heel handig, maar doe dit liever toch maar na 17:00 uur. Of ga er wat vroeger uit!

Communicatie

Nu je thuiswerkt, loopt de communicatie met je collega’s wat anders. Wellicht heb je een app groep. Toch is het verstandig om niet te veel te appen met collega’s. Je bent dan namelijk snel geneigd om ook privé appjes op te pakken. En dit kan zonder dat je het doorhebt heel snel heel wat uurtjes opvreten. Er zijn andere apps die je kunt gebruiken, maar leg het liefst je telefoon weg. Plan aparte meetings in via bijvoorbeeld Zoom of Skype. En moet je echt even snel wat overleggen? Bel die collega dan op. Maak hier ook afspraken over, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.  Uit verschillende onderzoeken blijkt dat thuiswerken steeds normaler en meer gepromoot wordt. Dat werd het al, maar nu door de coronacrisis, is deze trend in een raptempo toegenomen. Zo wordt er vaak in de vacatures al aangegeven dat thuiswerken een pre is. Ben je dus nog niet gewend aan thuiswerken? Probeer dan snel bovenstaande tips toe te passen voor jouw thuiswerksituatie.