Virtual reality voor de makelaardij

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat huizen te koop werden aangeboden in de huis-aan-huis bladen. Toen kwamen er voor het eerst enkele huizen op het internet te staan. Het duurde niet lang voordat alle makelaars hun aanbod online zouden aanbieden. Toch moet je als makelaar bijblijven om jouw panden snel en voor een goede prijs van de hand te doen. De virtual reality makelaar is nu nog uitzondering, maar ook dat gaat snel veranderen. Met een virtual tour van huizen kun je niet alleen de potentiële koper overtuigen, je kunt ook snel het kaf van het koren scheiden om vervolgens de serieuze prospects persoonlijk te benaderen. Wat doet een VR makelaar en hoe bouw je virtual reality vastgoed?

Het belang van Storytelling

Een huis is niet zomaar een hoop bakstenen die netjes op elkaar gestapeld zijn. Voor de één is het een spaarvarkentje dat steeds meer oplevert, voor een ander zal de woning de plek zijn waar een gezin samen opgroeit en oud wordt. Storytelling maakt een belangrijk deel uit van marketing, met een virtual tour van huizen kun je een nieuw en innovatief hoofdstuk toevoegen aan dit verhaal.

Wat doet een virtual reality makelaar?

Een virtual reality makelaar is zelf uiteraard gewoon een persoon van vlees en bloed. Of een makelaarskantoor met meerdere professionals die vastgoed verkopen. Het is de presentatie van beschikbare woningen die het concept virtueel maakt. Een virtual makelaar geeft de geïnteresseerde partij een rondleiding door een woning die wellicht aan de andere kant van de wereld staat. Tijdens een virtuele tour van huizen in Australië kun je kangaroes voorbij zien komen, terwijl de cliënt met een VR bril bij jou op het kantoor in Utrecht staat.

4 voordelen van VR tours

Om de mogelijkheden van de VR makelaar te illustreren zullen we enkele praktijk scenario’s bekijken:

 

  1. Het volledige bezit in een klein doosje: Een groot makelaarskantoor kan honderden of duizenden objecten in de portefeuille hebben staan, die verspreid zijn over alle continenten. Met VR tours kun je al deze objecten meenemen in een klein doosje; een VR bril. Je kunt de rondleidingen vooraf installeren op het interne geheugen, zo kun je cliënten bezoeken zonder afhankelijk te zijn van een internetverbinding.
  2. Live demonstraties: Breng een bezoek aan de geïnteresseerde koper, nodig ze uit op kantoor of organiseer VR events waar meerdere huizenjagers een groot aanbod centraal kunnen bekijken. Een normale makelaar legt vaak veel kilometers af op jaarbasis, de virtual reality makelaar kan deze tijd veel effectiever inzetten.
  3. Presentatie op afstand: Je hebt een prachtige villa in Zuid Afrika. Er is een geïnteresseerde koper in Japan terwijl je zelf in Rotterdam een kantoor hebt. Is het de investering waard om vliegtickets en hotelkamers te boeken? Je kunt ook een VR tour laten maken. Gefilmd op locatie, aan de hand van reeds bestaand fotomateriaal of met 3D renders. De volledige presentatie stuur je digitaal naar Japan voor een demo op afstand. Met videochat lijkt het alsof je zelf in Tokyo bent.
  4. Maatwerk presentaties: Zodra je geschikt materiaal hebt voor een presentatie kun je nog een stap verder gaan, en voor iedere mogelijke koper een maatwerk presentatie ontwerpen. Zo kun je muren een kleurtje geven, fotolijstjes op een virtueel kastje plaatsen en nog veel meer. Je kunt ook zelf een rondleiding geven die gefilmd wordt met een 360 camera en de cliënt met naam aanspreken voor een persoonlijk tintje.

Virtual reality vastgoed verkopen

Bij de verkoop van virtual reality vastgoed kun je werken met bestaande panden of met nieuwbouw. De aanpak per object zal anders zijn:

Bestaand vastgoed verkopen

Laat een aantrekkelijke video maken met een virtual tour door huizen die je aan wilt bieden. Je kunt overigens ook met panoramafoto’s werken als je een interactieve presentatie wilt maken. In samenwerking met de producent bepaal je precies de stijl die past bij de virtual reality makelaar. Je kunt zelfs meerdere opnames maken voor afwijkende doelgroepen.

Nieuwbouw projecten verkopen

Het is lastig om een rondleiding te geven in een huis dat nog niet gebouwd is. Toch is het mogelijk in VR. Zo kan er van een 3D scène een animatie gemaakt worden, of op basis van renders kan een interactieve VR tour door een woning worden ontworpen. Dit hangt af van het bronmateriaal, het budget en de afzetmarkt.

Virtual tour huizen maken

Naast bestaande objecten en nieuwbouw is er ook onderscheid te maken tussen een interactieve presentatie en een 360 video presentatie. In overleg met het bedrijf dat 360 productie diensten levert, kun je als virtual reality makelaar bepalen welke aanpak het meeste rendement op zal leveren. Als je denkt dat deze innovatieve methoden om vastgoed te verkopen slechts toekomstmuziek zijn, moet je even terugdenken aan de tijd dat huizen verkopen online nog bijzonder was…

Lees hier meer: https://vr-expert.nl/vr-in-de-makelaardij/