3 dingen die je moet weten over het bestrijden van de Japanse duizendknoop

Heb jij de invasieve Japanse duizendknoop in je tuin gespot en wil je er van af? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Het verwijderen van de Japanse duizendknoop is echter niet zo makkelijk als je denkt. Er komt nog best wat bij kijken wil je de plant helemaal uit je tuin verwijderen. In dit artikel vertel ik je de dingen die je moet weten over het bestrijden van de plant. 

Het is niet zo makkelijk als je denkt

De Japanse duizendknoop is een invasieve exotische plant. Dit wil zeggen dat hij super snel alle kanten op groeit. Hierdoor kan hij binnen een mum van tijd je hele tuin overnemen. Wil je de Japanse duizendknoop verwijderen, dan zul je dus ook de hele plant moeten verwijderen inclusief wortelen. Blijft er een stukje achter, dan groeit de plant weer uit en zul je het werk al snel voor niks hebben gedaan. Het is dan ook goed om te weten dat je deze plant niet zomaar uit je tuin verwijderd hebt. 

Je mag hem niet overal afvoeren

Wanneer je eenmaal bent begonnen aan het verwijderen van de plant, dan is de afvoer ervan een erg belangrijk punt. Je mag de duizendknoop namelijk niet zomaar in de groene container gooien of op de composthoop. Wanneer je dit wel doet, dan is de kans groot dat de plant op een andere plek gewoon weer verder groeit. Je mag hem dus alleen in de grijze container afvoeren. Hierdoor wordt hij op een veilige plek vernietigd waar hij niet meer verder kan groeien. Zorg er daarnaast voor dat je al het afval van de plant uit je tuin verwijdert. Hierdoor voorkom je dat hij zich weer gaat nestelen. 

Het is een voorzichtig en langdurig werkje

Tijdens het verwijderen van de plant is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Hierbij is het belangrijk om zorgvuldig de wortels uit te graven zonder dat ze breken. Wanneer ze breken, dan loop je het risico dat je een stuk ‘vergeet’ omdat deze onder de grond blijft zitten. Hierdoor geef je de plant de kans om weer verder te groeien en dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen op den duur. Het verwijderen van de plant neemt een heleboel tijd in beslag, zeker wanneer deze flink is uitgegroeid. Toch is het goed om zorgvuldig en secuur te blijven.