3 oorzaken van schade aan je balkon

Over het algemeen is een balkon zelfdragend en wordt een terras ondersteund door een fundering; om het makkelijk te houden, zullen we echter naar beide verwijzen als balkons. In dit artikel zullen we de 3 hoofdoorzaken bespreken die schade veroorzaken aan je balkon.

Constructiefouten

Wanneer balkons worden gebouwd, moet er aandacht en zorg worden besteed aan de installatie van ieder component, ieder detail en dienen de installatie-instructies van de fabrikant altijd te worden gevolgd. Soms nemen aannemers of huiseigenaren de “snelste weg” in het bouwproces om strakke deadlines te halen en kosten te kunnen handhaven. Als gevolg hiervan kan de juiste coördinatie van componenteninstallaties door de verschillende mensen over het hoofd worden gezien, wat leidt tot tekortkomingen en schade die voor alle betrokkenen problemen veroorzaken.

Vochtproblemen

Als regenwater slecht kan worden afgevoerd, kun je te maken krijgen met vochtproblemen. Dit kan worden verergerd als de voegen scheuren bevatten door slecht onderhoud. Het regenwater dient middels een afvoerkolk te worden afgevoerd. Deze afvoerkolk moet een dubbele ingang bevatten. Één voor het regenwater op de balkonvloer en één voor het regenwater dat vastgehouden wordt bij de afdichting van het balkon.

Betonrot

Het is van groot belang dit zo spoedig mogelijk te laten repareren, omdat dit erg gevaarlijke consequenties kan hebben. Als je balkon last heeft van betonrot, wordt de belastbaarheid een stuk minder, waardoor het absoluut niet meer veilig is. Dit komt vooral voor bij oudere balkons, omdat er vroeger extra chemische stoffen werden toegevoegd tijdens de bouw van een balkon. Hierdoor zijn ze vatbaarder geworden voor betonrot. Gelukkig is betonrot eenvoudig op te merken en kun je op tijd een betonreparateur inschakelen om je balkon te renoveren. Je kunt dit herkennen aan roestplekken rondom de wapening gepaard met roodachtige vlekken, of als de metalen wapening zelf te zien is. Dit hoort uiteraard niet zichtbaar te zijn. Het bestrijden van specifiek dit probleem noemen we ook wel kathodische bescherming.