Hoe maak je het huishouden zo makkelijk mogelijk?

Zijn huishoudelijke klusjes niet bepaald jouw favoriete bezigheid? Je bevindt je in goed gezelschap. Waar er een klein groepje mensen is dat er echt plezier in heeft om dagelijks te stoffen, zuigen en boenen, is er een veel grotere groep die het een noodzakelijk kwaad vindt, en er weinig lol of voldoening uit haalt. Die groep mensen is altijd op zoek naar manieren om het huishouden makkelijker te maken, om er minder tijd aan te besteden. En die manieren zijn er zeker!

Steeds weer

Het huishouden doen kan een frustrerende bezigheid zijn. Je bent nooit klaar! Heb je net een was weggewerkt en kijk je tevreden naar de lege wasmand, ligt hij de volgende dag alweer halfvol. Ook andere huishoudelijke klusjes komen steeds maar weer terug. Stoffen, en stofzuigen bijvoorbeeld. Hoe goed je het ook doet, een paar dagen later is de boel gewoon weer stoffig en kun je weer opnieuw aan de slag. A never ending story…

Gelukkig zijn er wel manieren om andere klusjes wat langer uit te stellen. Wat heb je ervoor nodig? Een beetje discipline, en huisgenoten die ook een beetje meewerken.

Opruimen

Heb je een hekel aan ruimtes in huis die een zooitje zijn? Waar allerlei spullen rondslingeren, waar je nooit iets kunt vinden en die je iedere week opnieuw moet opruimen? Je bent niet de enige. Zeker kinderkamers hebben de neiging nogal snel te ‘ontploffen’, en nooit lang opgeruimd te blijven.

Heb je geen zin om deze wekelijks of vaker op te moeten ruimen? Zorg dan voor een goede organisatie! Zorg dat ieder stuk speelgoed, of wat er dan ook in de kamer rondzwerft, een eigen plek heeft. Zorg voor voldoende opbergruimte, bijvoorbeeld grote kisten, en voorzie deze van een label of een plaatje van wat erin moet. Vervolgens is je kind aan zet: iedere dag na het spelen of gebruiken van een voorwerp, gaat het weer netjes terug op de plek waar het hoort. Om deze maatregel effect te laten hebben moet je als ouder wel even consequent en streng zijn, maar dan heb je over een tijdje ook wat: opgeruimde kamers!

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor schone huizen. De vloer bijvoorbeeld, je kunt hem iedere week dweilen, maar je kunt ook proberen te voorkomen dat hij vies wordt. Een goede deurmat op maat kan daarbij helpen. Als iedereen netjes zijn schoenen veegt, komt er een stuk minder vuil je huis in. In periodes waarin er veel regen valt is een droogloopmat op maat een goede oplossing, deze voorkomt natte voetafdrukken op je schone vloer.