3 tips voor als je je huis gaat verbouwen

Tip 1: Een goed begin is het halve werk

Bij een verbouwing is het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Dit begint met ideeën opdoen. Blader bijvoorbeeld eens een verbouwingstijdschrift of interieurmagazine door. Of neem een kijkje online. Pak je het liever professioneel aan? Dan kan je ook een specialist inhuren.

Na het inspiratie opdoen is het tijd om te kijken wat er precies mogelijk is in jouw woning. Meten is weten. Meet daarom de ruimtes in je huis op zodat je een duidelijke plattegrond van je huis kan maken.

Let op dat als je de totale kosten gaat uitrekenen, dat je ook rekening houdt met kosten zoals eventuele elektrische installaties en sloopkosten Zorg ervoor dat de totale verbouwing uit maximaal 85 tot 90% van je maximale financiële mogelijkheden bestaat zodat je sowieso een reserve hebt voor onverwachte kosten.

Tip 2: Vergunningen en regelgeving

Vraag voordat je begint met de verbouwing altijd bij de gemeente na wat de regelgeving voor verbouwingen zijn. Heb je een bouwvergunning nodig voor jouw plannen? Aan welke eisen moet je voldoen? Denk eraan dat jij de opdrachtgever bent, en dus ben jij verantwoordelijk dat de verbouwing voldoet aan de regelgeving.

Als je een bouwvergunning moet aanvragen doe dit dan wel ruim van te voren. Het aanvragen van een bouwvergunning kan soms wel 2 tot 3 maanden duren.

Tip 3: Kies voor onderhoudsarm

Houten deuren en kozijnen hebben regelmatig onderhoud nodig. Daarnaast is hout een natuurproduct. Door de temperatuurverschillen kunnen houten deuren en kozijnen in tegenstelling tot kunststof deuren en kozijnen gaan uitzetten en krimpen. Hierdoor kunnen er openingen in het hout ontstaan waar vervolgens vuil tussen gaat zitten. Kunststof deuren en kozijnen zijn goedkoper dan houten deuren en kozijnen. En ze zijn in tegenstelling tot houten deuren en kozijnen onderhoudsarm. Daarnaast hebben kunststof deuren en kozijnen goede isolatiewaardes.