4 Tips om je wooncomfort nog verder te vergroten

Goddelijk wonen, dat willen we allemaal wel. Wees gerust, je hebt geen enorme villa nodig om toch een goddelijk gevoel te creëren in je woning. Met de juiste klusjes, aanpassingen en verbeteringen kun je het wooncomfort eenvoudig, maar effectief vergroten. 

Wij geven je 4 tips om je wooncomfort nog verder te vergroten op een effectieve manier.

1. Zuinigheid van je woning

Is je woning energiezuinig? De zuinigheid van met name oudere woningen is niet zo hoog als de huidige standaard. Met name woningen van voor de jaren negentig hebben vaak niet de beste isolatie.

Dat kan al in kleine dingen zitten: dubbelglas ruiten en betere kozijnen. Woon je in een flat of appartementencomplex, dan horen de (buiten)kozijnen soms bij de verantwoordelijkheden van de VvE. 

Je kunt dit punt opbrengen bij je VvE of VvE beheerder. Niet alleen zorgen nieuwe kozijnen voor een verbeterd uiterlijk, ook kan het zorgen voor betere isolatie en dus minder stookkosten. Ook de VvE zelf heeft hier voordeel aan. Vraag of het meegenomen kan worden in het meerjarenonderhoudsplan. Met wat geluk, ben je zelf weinig kwijt aan het verbeteren hiervan.

Zelf kun je ook kijken of lampen vervangen kunnen worden voor zuinigere lampen. Ook kun je tochtstrips aanbrengen om warmteverlies tegen te gaan. Comfortabel en goed voor de portemonnee. 

2. Ventilatie

Verhoog de ventilatie in je woning om een hoge luchtvochtigheid tegen te gaan. In de ene woning gaat dit vrijwel automatisch, in andere woningen moet je zelf wat meer doen.

Met name de badkamer is vaak een bron van kwaad, zeker wanneer de badkamer geen ramen heeft. Een hoge luchtvochtigheid is niet alleen onprettig om in te wonen, het zorgt ook voor snellere aanslag en schimmel.

Ventileer je woning regelmatig, zelfs een raam opendoen maakt al een wereld van verschil.

3. Lichte kleuren

Lichte kleuren laten een kleine ruimte groter ogen. Hoewel donkere kleuren gezelligheid bieden, hoeven lichte kleuren dit niet tegen te werken. Door veel lichte kleuren te gebruiken oogt je woning frisser en groter.

Je kunt ook met spiegels zorgen voor een optisch grotere ruimte. Makkelijk, maar wel effectief.

4. Planten

Planten horen thuis in ieder huis. Niet alleen brengen ze je huis tot leven, ook kunnen ze (bijvoorbeeld bij bloemen) een fijne geur geven. Daarnaast produceren planten zuurstof. Met name in woningen die wat minder ramen en ventilatie hebben is dit duidelijk merkbaar.

Kies planten die goed passen bij je huis. Heb je veel lichtinval, kies dan voor planten die direct zonlicht nodig hebben. Is er minder lichtinval, dan zijn schaduwplanten een betere keuze.