Steeds meer mensen wonen in hoogbouw: flats, appartementencomplexen of andere wooncomplexen. Deze complexen hebben een uiterlijk en diverse gemeenschappelijke ruimtes voor alle bewoners. Woongenot zit met name in je eigen woning, maar natuurlijk ook in andere ruimtes, waaronder deze gemeenschappelijke ruimtes.
De inrichting en het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes valt onder de verantwoordelijkheid van de vereniging van eigenaren, simpelweg de VvE. Alle woningeigenaren (dus niet de huurders) van woningen binnen het complex vallen hieronder.
Daarmee draagt iedereen verantwoordelijkheid voor deze ruimtes. Toch gaat dat niet altijd goed. Achterstallig onderhoud of een inrichting die niet bepaald inspireert is eerder regel dan uitzondering.
1. Bespreek het bij de VvE
Gemeenschappelijke ruimtes behoren tot de verantwoordelijkheid van de VvE. Hierdoor denken mensen vaak dat ze er geen invloed op hebben, terwijl dat juist wel het geval is.
De VvE zijn alle eigenaren samen. Samen kunnen zij bepalen of er iets kan en moet veranderen. Hiervoor moet wel budget zijn, wat niet altijd aanwezig is bij een VvE.
Veel VvE’s hebben een gecertificeerde VvE beheerder, die de taken van het bestuur uitvoert. Bij een algemene ledenvergadering kunnen ideeën opgebracht worden voor aanpassingen. Soms past dit binnen het onderhoud, bijvoorbeeld het verbeteren van de vloer, nieuwe verf voor de muren en dergelijke. Dit is een ideaal moment om een gemeenschappelijke ruimte gezelliger te maken.
2. Gietvloer
Een gietvloer is een vloer die, zoals de naam al doet vermoeden, gegoten wordt. Een gietvloer is er in alle mogelijke kleuren en heeft diverse voordelen.
Niet alleen kan een gietvloer mooi ogen en dus bijdragen aan wooncomfort, ook is het erg slijtagevast en onderhoudsarm. Dat maakt een gietvloer uitstekend voor een gemeenschappelijke ruimte.
Op de lange termijn bespaar je kosten, op de korte termijn maak je de ruimte gezelliger.
3. Onderhoudsarme versiering
Er is veel goedkope onderhoudsarme versiering mogelijk in gemeenschappelijke ruimtes. Denk aan planten die weinig licht en water nodig hebben of schilderijen die bestand zijn tegen weersomstandigheden of tocht.
Het hoeft niet veel te kosten, maar maakt een mooi geheel van het complex. Ook dit is iets dat met de VvE besloten moet worden, maar meestal weinig tegenstand ontvangt.
Je kunt dit eveneens opbrengen bij de VvE.