5 essentiële keukenitems voor elk huishouden

Vele mensen houden van koken en zien het als een hobby. Maar om prettig te kunnen koken moet je zeker beschikken over de 5 essentiële keukenitems. Welke dat zijn? Dat lees je hieronder!

Pannen

Als eerste op de lijst staan de pannen. Want ja, zonder pannen kun je natuurlijk niks koken of bakken. Voor bijna élk gerecht is wel een pan speciaal ontwikkelt die de bereiding gemakkelijker maakt. Zo is er bijvoorbeeld de braadpan. Hierin kun je een lekker stukje stoofvlees langzaam laten garen of heerlijke chili con carne maken. Of wat te denken van de alom bekende koekenpan. Hiermee kun je allerlei gerechten mee klaarmaken van gebakken eieren tot pannenkoeken. Maar ook voor vegetarische gerechten heb je een pan nodig, zoals bij het koken van lekkere risotto. Zeker een onmisbaar item in iedere keuken!

Messen en de bijbehorende snijplank

Een ander keukenitem wat je bij bijna élk gerecht nodig hebt zijn messen en een bijbehorende snijplank. Als je gaat koken moet je bijna altijd wel wat groente, vis of vlees snijden. Net als bij de pannen zijn er ook veel messen speciaal ontwikkelt voor het snijden bepaalde soorten voedsel. Zo heb je bijvoorbeeld vleesmessen voor, ja je raad het al, het snijden van vlees. Maar vergis je niet, binnen de vleesmessen zijn er ook weer veel verschillende typen. Laat je dus goed informeren over het type mes als je er een gaat kopen. Daarnaast heb je groentemessen, schilmessen, broodmessen en we kunnen nog wel even doorgaan. Nog even een tip. Door verschillende snijplanken te gebruiken voor de diverse soorten voedsel kun je kruisbesmetting tegengaan.

Mixkommen

Bij het maken van overheerlijke gerechten moet je vaak diverse ingrediënten met elkaar combineren. Hier komen de mixkommen om de hoek kijken. Hierin kun je bijvoorbeeld lekkere sauzen maken of salades mengen. Ook kun je het gebruiken voor het marineren van vlees of vis. Niet alleen voor de bereiding zijn de mixkommen essentieel, je kunt de kommen ook met saus serveren tijdens bijvoorbeeld een barbecue.

Vergiet

Bij veel gerechten heb je een vergiet nodig om het vocht af te voeren. Bijvoorbeeld bij het koken van pasta of rijst. Natuurlijk kun je dit ook met de deksel van de pan doen, maar dit is toch een beetje onhandig. En ja, waarom onhandig doen als je iets ook gemakkelijk kunt doen toch? Maar daarnaast kun je een vergiet ook uitstekend gebruiken voor het wassen van bijvoorbeeld sla of groentes.

Maatbekers en -lepels

Je komt het vaak tegen tijdens het koken, 50 milliliter van dit en 30 milliliter van dat. Bij de bereiding van gerechten kan het grote gevolgen hebben wanneer je een paar milliliter te veel of weinig gebruikt. Je wilt natuurlijk niet dat je lang in de keuken staat en het uiteindelijk niet lekker is. Daarom is de maatbeker essentieel in de keuken. Hiermee kun je precies meten hoeveel water of melk je door een gerecht moet doen. Voor niet-vloeibare stoffen zoals bloem kun je een maatlepel gebruiken.

Ben jij een échte hobbychef? Dan moet jij onze blog over de onmisbare keukengadgets voor iedere keuken zeker lezen! Doe je keuken inspiratie op met Goddelijk Wonen!