Overweeg je gebruik te gaan maken van een waterontharder dan is het nodig om met een aantal dingen rekening te houden. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de bacteriegroei. Bacteriegroei kan namelijk de waterkwaliteit op een negatieve manier beïnvloeden. Elk soort bewerking van kraanwater brengt zo z’n risico’s mee. Dit valt te voorkomen door goed onderhoud en goed beheer. Daarnaast heb je regels op de manier hoe een waterontharder is aangesloten.
Wat houdt een waterontharder precies in?
Heeft men het over een waterontharder dan gaat het om een apparaat of stof waarmee je de hardheid van het wat minder kunt laten worden. Met noemt dit ook wel waterontharding. Heb je het over hardheid dan wordt dit bepaald door de calcium en magnesium ionen die aanwezig zijn in het water. Voeg je een stof als waterontharder toe dan bindt dit de ionen chemisch aan elkaar en laat het bezinken. Ook is het mogelijk dat het een stof is die de ionen vervangt door bijvoorbeeld natrium stof. Zo’n stof kan een ionenwisselaar hars zijn.
Hoe zijn deze producten ontstaan?
Rond begin vorige eeuw is dit product ontstaan. Met de speciale techniek van ionen uitwisselen haal je ongewenste en schadelijke stoffen uit het water. Daardoor wordt het beter drinkbaar. Door de jaren heen zijn waterontharders verbeterd, maar gebruikt nog steeds dezelfde basistechnieken.
Hoe onderhoud en beheer je waterontharders?
Zo’n waterontharder wordt aan het begin van de waterleiding geplaatst. Naast dat spoel je de ionenwisselaar met zout of pekel water. Gebruik je deze producten niet op de juiste manier of onderhoud je het niet goed dan ontstaat er slechte kwaliteit drinkwater. Een tip voor onderhoud is om de filter tijdig te reinigen of te vervangen. Dit doe je om de groei van bacteriën zo veel mogelijk te weren. Heb je een installatie dat werkt op basis van ionenwisseling dan is het nodig om het kunsthars tijdig regenereren. Zorg hierbij dat je de instructie van de fabrikanten goed volgt.
Andere tip voor onderhoud van waterontharders
Een andere goede onderhoudstip is dat je ervoor moet zorgen van het terugspoelen van je waterontharder geschikte zout gebruikt. Daarnaast is het nodig om het zout op een zeer hygiënische manier aan het zoutvat toe te voegen. Let ook op dat het zoutvat een passende deksel heeft. Dit is belangrijk om er geen insecten en andere beestjes in te laten komen.
Voorwaarden van het plaatsen van waterontharders
Wil je waterontharders gaan plaatsen dan moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Bij de voorwaarden kun je denken aan dat de afvoerleiding via een duidelijke en zichtbare onderbreking op het riool moet worden aangesloten. Tevens heb je bij een
waterontharder met een verwisselbare filter een controleerbare keerklep nodig. Deze keerklep moet van het type EA zijn en is wettelijk verplicht. Tot slot is een terugstroombeveiliging van het type CA noodzakelijk. Water dat vervuild is van waterontharders mag namelijk niet terugstromen. Zorg dat je deze voorwaarden goed in de gaten houdt.