Carbidschieten met oud en nieuw

De harde knallen rond oud en nieuw komen vaak niet van normaal vuurwerk, maar van het carbidschieten. De laatste jaren in carbidschieten erg populair geworden. Sinds de vele discussies rond vuurwerk, is carbidschieten meer onder de aandacht gekomen. Je creëert met carbid namelijk een erg harde knal, die je met vuurwerk niet zo makkelijk kunt krijgen. Maar bij carbidschieten komt nog wel wat kijken, je moet bijvoorbeeld zorgen voor een goede melkbus en rekening houden met een vergunning.

Hoe werkt carbidschieten?

Voor het schieten van carbid heb je een melkbus nodig. Voordat je met deze bus kan gaan knallen, moet deze eerst gebruiksklaar worden gemaakt. Dit doe je door een klein gaatje van ongeveer 3mm in het midden of aan de zijkant van de bus te boren. Zorg dat je bus stevig staat en hij is klaar om te gaan knallen. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder carbid. Plaats een paar brokken carbid in je bus en voeg een scheutje water toe. Na ongeveer vijf keer schieten, is het nodig om nieuwe carbidbrokken te gebruiken. Let er wel op dat je als beginner niet direct een harde knal zal creëren, oefening baart kunst. 

Carbid in het klein

Als carbidschieten compleet nieuw voor je is, probeer het dan eerst eens in het klein. Dit mag je gewoon in de tuin gebruiken. houdt. Gebruik dan in plaats van een melkbus een verfblik. Met een starterset kun je eerst bekend raken met carbid, voordat je aan het echte werk begint. Natuurlijk is het wel erg belangrijk, net als bij het echte carbidschieten, dat je je aan de veiligheidsregels. Onderschat het blik niet, deze kan namelijk ook een flinke knal geven. Ook kan de deksel meters wegvliegen, hier moet je ook rekening mee houden.

Bron: Wezan.nl

Vergunning

Carbid wordt elk jaar populairder. In de maand december wordt er ontzettend veel carbid verkocht en dit is niet onopgemerkt gebleven. Er geldt nu namelijk een vergunningsplicht voor de verkoop en opslag van carbid. Als je carbid wilt opslaan, moet je dit melden bij de gemeente. Voor elke gemeente gelden er weer andere regelingen rond carbid. Wil je op oudjaarsdag carbid schieten? Informeer dan bij je gemeente of je hier een vergunning voor hebt. Het zou jammer zijn dat je het carbid moet inleveren. Informeer dus altijd de gemeente voordat je het carbid koopt, dit voorkomt veel ellende.