Checklist: Hoe leg je een laminaatvloer?

Heb je net een nieuwe vloer en ben je het eigenlijk wel zat om je geld uit te besteden aan een ander? Wil je graag zelf je vloer leggen, alleen weet je niet goed waar te beginnen? Of je nu duur of goedkoop laminaat gekocht hebt, wit laminaat of donkerblauw met paarse stippen; het principe van het laminaat leggen blijft hetzelfde. Hierbij de tips en tricks over hoe je te werk moet gaan.

Wat heb je nodig?

 • Potlood, voor het aftekenen van de maten
 • Plamuurmes
 • Meetlint, voor het meten van de juiste lengtes
 • Stanleymes, voor het afsnijden van je ondervloer en folie
 • Kunststof folie
 • Ondervloer
 • Afstandblokje
 • Laminaat
 • Laminaatsnijder, spreekt voor zich
 • Plinten
 1. Maak je omgeving zo veel mogelijk vrij van dingen die in de weg kunnen staan. Maak je grond zo glad mogelijk en maak de omgeving en de vloer stofvrij. 
 2. Vul eerst bij een betonnen vloer alle putjes op. Dek hierna de vloer af met kunststof folie. Probeer dit zo strak mogelijk te doen om onverwachte oneffenheden in je vloer te voorkomen. Zorg dat de kunststof folie ongeveer 20 cm langs de muur naar boven komt.
 3. Leg de ondervloer platen dicht langs elkaar op de grond. Dit wordt de fundering voor het leggen van je laminaat.
 4. Snijdt de ondervloer, heel eenvoudig, met een stanleymes op maat.
 5. Laat de gesloten laminaatverpakking voor de komende 48 uur op kamertemperatuur komen.
 6. Meet de oppervlakte van de vloer en houdt rekening met ongeveer 10% extra lengte, in verband met zaagverlies. Start altijd vanuit een hoek van de kamer met het leggen van je laminaat. Leg de plaat met de boven uitstekende klik-zijde naar de wand.
 7. Zorg dat het laminaat 1 CM van de muur blijft met behulp van afstandsblokjes. Het laminaat zet namelijk uit.
 8. Lopen er leidingen midden door het laminaat deel? Zaag dan het laminaat op maat.
 9. Voor het tweede deel start je met het overige afgezaagde deel van de eerste laminaat baan. Deze strook moet tussen de 30 en 60 CM zijn. Klik het laminaat deel er aan de kopse kant in. Het is van belang dat deze eerste 2 banen goed gelegd worden. Het zal niet mogelijk zijn deze later nog aan te passen.
 10. Ga bij het leggen met je knieën op het al gelegde laminaat zitten. Zo kun je de lange zijde van de nieuwe baan eenvoudig in de vorige baan klikken.
 11. Verwijder nadat de hele vloer is gelegd de afstandsblokjes.
 12. Snijdt de overige kunststoffolie restjes weg en veeg de vloer schoon.
 13. Plaats hierna de plinten tegen de vloer of tegen de wand.


Nog een tip voor het plaatsen van je laminaatvloer: Leg het laminaat in de lengte van de ruimte. Dit geeft een ruimtelijk effect en je komt ook nog eens voordeliger uit!