De mogelijkheden van gras in de tuin

Er zijn verschillende manieren waarop je een gazon kunt aanleggen. Eerst dien je te bepalen of je graszoden wil leggen, het gras wil zaaien of kunstgras wil gebruiken. Vervolgens is het zaak om te bepalen wat voor soort gras het beste past bij hoe je het gaat gebruiken. Voor een speel- of sportgazon dient bijvoorbeeld een andere grassoort te worden gebruikt dan voor een siergazon. Hieronder lees je alles om de juiste keuzes te maken zodat je lang kunt genieten van een mooie en groene grasmat.

Zaden, zoden of kunstgras?

Of zaaien, zoden of kunstgras de beste keuze is hangt af van een aantal factoren. Bij het leggen van graszoden of kunstgras heb je meteen een groene grasmat. Daar komt voor kunstgras bij dat het onderhoudsvrij en erg duurzaam is. Zaaien heeft daarentegen als voordeel dat het aanzienlijk goedkoper is. Hieronder vind je per grassoort de voor- en nadelen die je overweging kunnen beïnvloeden.

Zaaien

  • Vriendelijk voor de portemonnee
  • Kan geheel naar de gewenste vorm; rondingen in de tuin zorgen niet voor problemen
  • Het duurt vaak enkele maanden tot je een dicht gazon hebt

 Zoden leggen

  • Meteen een groene grasmat
  • Moeilijk te buigen naar rondingen van de tuin
  • Kost meer geld dan zaaien

Kunstgras

  • Meteen een groene grasmat
  • Erg duurzaam
  • Geheel onderhoudsvrij
  • Kost een stuk meer dan zoden leggen of zaaien

Grassoorten

Er bestaan veel verschillende soorten gras. Welke grassoort het meest geschikt is hangt uiteindelijk af van waarvoor het gazon wordt gebruikt. Het is dus aan te raden om eerst na te gaan wat de functie van het gazon wordt alvorens het aan te leggen. Het is vrij gebruikelijk om een combinatie van grassoorten te gebruiken. Hieronder een aantal toepassingen op een rij.

Speelgazon

Wanneer er geregeld op het gazon wordt gelopen of gespeeld is het verstandig om voor een speelgazon te kiezen, omdat deze bestaat uit een mix van zeer sterke grassoorten. Een aantal grassoorten die je vaak terugziet in deze mix zijn beemd-, struis-, zwenk- en Engels raaigras. Een speelgazon zie je erg vaak en is daarmee het meest toegepaste soort gazon. 

Sportgazon

Een sportgazon is gemaakt voor zwaarder gebruik. Door het gebruik van grovere grassoorten als Engels raaigras en veldbeemdgras is een goede keuze voor sportieve activiteiten als voetbal.

Siergazon

Een siergazon is zoals de benaming al doet suggereren puur voor de sier. Het is een fraai gazon, maar het is niet gemaakt om geregeld overheen te lopen. De mix bestaat doorgaans uit zeer fijne grassoorten als struis- en zwenkgrassen.

Schaduwgazon

Als het gazon veel in de schaduw komt te staan is het wellicht verstandig om te gaan voor een schaduwgazon. Dit type gazon kan erg goed tegen droogte en weinig licht. Veldbeemd- en roodgras zitten vaak in een dergelijke mix. Bij een gazon op een bovengemiddeld vochtige plek wordt ruwbeemdgras aanbevolen.

Aanleg

Nadat je hebt besloten wat de functie van het gazon wordt is het tijd voor de aanleg. Wanneer je de juiste keuze hebt gemaakt kun je lange tijd genieten van je grasmat.