De ongerepte schoonheid van een kamer en suite

Wellicht ben je er nog niet zo bekend mee en wellicht bevindt zich er wel eentje in je huis, de kamer en suite. Vandaag de dag zien we ze steeds vaker terugkomen, de combinatie van een voor-en achterkamer, welke vaak wordt gescheiden door middel van één of twee schuif- of klapdeuren. Tussen dit soort klapdeuren bevindt zich veelal een of meerdere unieke glassoorten als facetglas, monumentenglas, glas in lood, kathedraalglas of geëtst glas. De kamer aan de straatkant wordt van oudsher veelal gebruikt om gasten te ontvangen en de achterste kamer, is hierbij de eigenlijke woonkamer. Een Kamer en Suite geeft een meerwaarde aan de woning en verhoogd aanzienlijk het woongenot. In deze blog ga je wat meer vertellen over de verschillende soorten kamer en suites en de bijbehorende stijlelementen.

Stijlelementen

Een kamer en suite bevat diverse stijlelementen die terugkomen in verschillende stijlperiodes. Dit zijn bijvoorbeeld deurlijsten, kast elementen, glasstijlen, deuropeningen, panelen, hoge plinten en glas in lood. De verschillende stijlelementen kunnen volledig op maat gemaakt worden, maar vaak hebben de elementen dezelfde elementen als de originele kamer en suites. Hierbij kun je denken aan schuifdeuren met een sluitkant en sluitlat, legplanken aan de voorzijde die voorzien zijn van een “papegaaienbek”, schuifdeuroverslag en natuurlijk het onmiskenbare glas in de schuifdeuren of kasten.

Als men het heeft over een kamer en suite worden er veelal 2 stijlperiodes onderscheiden. Dit zijn de belle epoque stijl en de jaren ’30 stijl.

Belle epoque stijl

Het belle epoque tijdperk, vrij vertaalt het mooie tijdperk, werd toegepast in de Nederlandse architectuur tussen 1840 en 1925. Kenmerkend voor deze huizen zijn bijvoorbeeld hoge plafonds, mooie en sierlijke profielen aan de deuren, vestibules met marmeren vloeren en fraaie trappartijen. De kasten binnen zo’n kamer en suite werden veelal lager geplaatst dan de schuifdeuren en worden voorzien van een strakke deurlijst. De profileringen van de deuren en panelen straalden rijkdom af.

Jaren ’30 stijl 

Zoals al te raden valt uit de naam, is deze stijlperiode ontstaan in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Na de periode van de Roaring Twenties, kwam er een tijd waar men nu al snel de label ‘modern’ aan zou hangen. Het decoratieve maakte ruimte voor moderne strakke lijnen in combinatie met een lager gebouw plafond. Deze stijl wordt veelal gekenmerkt door strakke profileringen en staan de panelen in lijn met de kasten, dit zorgt voor een extra ruimtelijk element.