Een betere sfeer met een goed plafond

Als je een ruimte gaat inrichten is een plafond misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het goed om hier eens kritisch naar te kijken, en het plafond te kiezen dat bij jou past.

Plafondtrends

Een plafond is niet het eerste dat de meeste mensen zullen aanpakken als ze hun huis gaan verbouwen. Het is iets dat er nu eenmaal is, en waar je hooguit eens in de zoveel tijd eens de witkwast overheen haalt om hem weer even op te frissen.

Toch zijn er zeker wel trends te ontdekken in de plafonds in ons huis. Zo zijn jarenlang de plafonds met balken zeer populair geweest. Zeker in oude huizen was het bijna de standaard. Zoals dat gaat met trends, kwam er daarna een hele tijd dat een plafond zo strak en wit mogelijk moest zijn. Balken waren jarenlang helemaal uit, oubollig en iets voor je oma en opa. De laatste jaren is er echter sprake van een comeback, en zijn balkenplafonds weer helemaal terug van weggeweest. Maakten de balken vroeger actief deel uit van de constructie van het huis, tegenwoordig worden zij vaak enkel en alleen voor de sier aangebracht. Balken geven een plafond iets robuusts, iets authentieks, en dat past precies bij de huidige interieurtrends.

Ook een trend op plafondgebied, maar dan wel van een tijdje geleden: de verlaagde plafonds met inbouwspotjes, je kent ze vast nog wel. Met name in de jaren ’80 en ’90 was dit helemaal hip, en werden plafons massaal verlaagd. Praktisch was het wel, met de verlichting netjes over de kamer verdeeld en bijna onzichtbaar weggewerkt. Of het echter ook mooi was… Wellicht was het de wat goedkope uitstraling die ervoor heeft gezorgd dat deze plafonds inmiddels weer massaal uit huizen zijn gesloopt.

Op kantoor

In een kantoorruimte is een plafond een wezenlijk deel van de inrichting. Zeker in een wat grotere ruimte is het belangrijk om te kiezen voor de juiste plafondplaten, omdat zij voor een belangrijk deel bijdragen aan de sfeer en akoestiek.

Heb je te maken met een grote ruimte met hoge plafonds, dan kun je ook kiezen om plafondeilanden aan te brengen. Uitsluitend gebruik van normale plafondplaten kan ervoor zorgen dat het nogal gaat galmen. Plafondeilanden zijn eigenlijk stukjes verlaagde plafonds, die dit tegengaan. Dat zorgt voor een prettigere sfeer, waarin het geluid niet door de hele ruimte galmt. Daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit.