Fruit uit eigen tuin

Fruit uit eigen tuin: wie wil dat nu niet? Het is niet alleen handig om je eigen fruit te kweken, maar een fruitboom in de tuin ziet er ook nog eens leuk uit. Het geeft je tuin een karakteristieke uitstraling. Ben jij van plan om fruit in jouw eigen tuin te kweken? Een goede keus! Nu alleen nog de keuze maken welke fruitsoorten je wilt kweken. Weet je niet precies welk fruit je gemakkelijk thuis in je eigen achtertuin kunt kweken? In deze blog bespreken we de populairste fruitbomen voor in de tuin.

Appels uit eigen tuin

Eén van de makkelijkste fruitsoorten om thuis te kweken is de Appelboom Jonagold. Je kent ‘m waarschijnlijk. De kans is groot dat je deze appel wekelijks in de supermarkt tegenkomt. De Jonagold appels zijn populair als handappels, maar ook heerlijk als ingrediënt voor salades, desserts of voor appelmoes. Met andere woorden: ze komen eigenlijk altijd wel van pas. Daarnaast is de appelboom Jonagold heel geschikt om in je eigen tuin te laten groeien. Doordat deze boom wintervast is, heeft u er elk jaar weer plezier van.

Volop appels in september

Voordat er appels aan de boom komen, groeit er in het voorjaar eerst witte bloesem aan de takken. Dit zorgt voor een vrolijke, lenteachtige uitstraling in uw tuin. Vervolgens groeien er langzamerhand appels aan de takken. In het begin zijn dit kleine appeltjes, maar aan het einde van de zomer hangt de zomer vol met sappige volgroeide appels. Rond september is het tijd om de appels te plukken. De kans is groot dat je veel meer appels heeft dan dat je op dat moment nodig hebt. Dat maakt niet zoveel uit, want je kunt de appels prima bewaren in de koeling of op een koude plek in de garage. Ook leuk: maak een voorraadje appelmoes en verras daar je familie en vrienden mee! 

Andere fruitbomen

De appelboom is misschien wel de populairste fruitboom voor in de tuin, maar dat betekent zeker niet dat andere fruitsoorten niet geschikt zijn voor in de tuin. Een andere populaire fruitsoort voor in de tuin is de peer. Ook deze is prima in eigen tuin te kweken, omdat deze – net als de appelboom Jonagold – zelfbestuivend is. Dat wil zeggen: de boom heeft geen andere perenbomen in de buurt nodig om vruchten te geven. Dit maakt een zelfbestuivende fruitboom ideaal voor de particulier. Aan één fruitboompje heb je namelijk meer dan voldoende.

Bramen uit eigen tuin

Vers geplukte bramen zijn heerlijk. Je moet er even geduld voor hebben – het duurt immers even voor de bramen goed rijp zijn – maar zodra ze rijp zijn kun je ze voor allerlei recepten gebruiken. Los uit de hand, door de yoghurt of maak er zelfgemaakte jam van. Ook lekker: bramen op een beschuitje. Of verwerk de bramen door een taart. Kortom, met fruit uit eigen tuin kun je eindeloos variëren. Smakelijk eten!

Bron: www.haag-heg.nl