Help een rioolverstopping! Wat moet ik doen?

Loopt het water in de wc niet meer weg? Of gaat het water in de gootsteen borrelen als je je toilet doorspoelt? Een rioolverstopping is ontzettend vervelend en je wilt natuurlijk dat dit snel opgelost wordt. Je kunt een loodgieter inschakelen, maar in veel gevallen kun je het probleem zelf gemakkelijk oplossen. Heb jij niet zoveel verstand van het riool, maar wil je wel graag het toilet weer kunnen doorspoelen? Wij geven je een aantal tips die je kunnen helpen. 

Locatie achterhalen

Voordat je zomaar aan de slag gaat, is het belangrijk dat je de locatie van de verstopping achterhaalt. Het kan voorkomen dat een specifieke afvoer in huis verstopt is. Denk bijvoorbeeld aan een verstopping in de wastafel of in de douche. Hier zijn vaak haren of zeepresten de boosdoener. Het kan ook voorkomen dat het gehele riool verstopt is geraakt. 

Je vindt de bron van de verstopping door alle rioolaansluitingen een keer goed door te spoelen. Giet bijvoorbeeld in de wasbak, het toilet en de douche een emmer water weg. Als er een waterkolk ontstaat, zit de rioolaansluiting niet verstopt.

Het riool ontstoppen

Nu je de locatie van het probleem hebt gevonden, kun je gaan beginnen met het ontstoppen. Het ontstoppen van het riool kun je op verschillende manieren doen. 

  • Plopper

Bijna iedereen heeft wel een plopper in huis. Om een verstopt riool te ontstoppen komt de plopper goed van pas. De plopper zorgt voor een drukverschil in de afvoer waardoor de blokkade los komt. 

  • Soda

Als ontstoppingsmiddel kun je soda gebruiken. Schep de soda met een theelepel in de afvoer en laat dit intrekken. Spoel dit vervolgens af met kokend water. Soda heeft een ontvettende werking waardoor haren en zeepresten sneller los zullen laten.

  • Hogedrukreiniger

Heb je een grote verstopping? Dan kun je een hogedrukreiniger gebruiken. Een hogedrukreiniger is erg krachtig en wordt vaak gebruikt als alle andere middelen niet helpen. 

Schakel gerust hulp in

Heb jij twee linkerhanden? Of heb je alles geprobeerd, maar wil niks lukken? Schakel dan gerust een professional in. Het zelf proberen te oplossen van een probleem kan er soms ook voor zorgen dat het probleem hardnekkiger wordt. De ontstoppingsdienst weet wat er moet gebeuren om de verstopping te verhelpen en helpen je zo snel mogelijk. Zoek je een loodgieter in Gent? Dit is tegenwoordig zo makkelijk nog niet. Loodgieter Joost helpt je bij het ontstoppen van het riool.