Hoe kies ik de juiste verlichting voor de woonkamer?

Het is belangrijk om de juiste verlichting te hebben in de woonkamer. Het mag niet te fel zijn, niet te zacht en het mag niet overheersten. Interieurontwerpers delen graag hun tips. Het probleem is bij iedere woning natuurlijk anders. Het kan soms te donker zijn en soms is het beter om wat extra sfeerverlichting aan te brengen. De verlichting is een bepalende factor voor de sfeer in de woning. Waar kun jij het beste voor kiezen?

De drie soorten verlichting

Er zijn drie bronnen van licht. Het gaat om het basislicht Het is de lamp die als eerste aangaat als je in het huis komt. De ruimte is dan direct goed verlicht. Er zijn daarnaast ook accentlichten. Een hoek, schilderij, hoekje, bank waar je een boek wilt lezen of ander plek heeft wat meer licht nodig. Dan is er nog het sfeerlicht. Met het sfeerlicht is het gezellig in huis. Je kunt iedereen nog goed zien en met elkaar praten. Het sfeerlicht is vaak niet voldoende licht als enige bron. Het is daarom goed om te kijken naar de opties om een goede mix te krijgen van verlichting.

De woonkamer

In de woonkamer is het belangrijk om bij het zitgedeelte het basislicht te hebben. Het is daarnaast ook goed om daaromheen sfeerverlichting te hebben. Vervolgens zijn er dan nog de plekken waar wat extra accentlicht nodig. Klik hier voor led verlichting om de juiste plekken extra te verlichten. Het is ook mooi om voor een verlichting te kiezen waarmee gespeeld kan worden. Een dimmer is een goed voorbeeld hiervan. Daarnaast zijn er lampen waarvan de kleuren veranderd kunnen worden. Het is een goede manier om de juiste sfeer te krijgen. Kijk naar de verschillende mogelijkheden om deze verlichting in huis te halen en op de juiste plek te plaatsen.