Hoe kies je een tv-meubel dat past bij je interieur?

De aanschaf van een tv is binnen menig huishouden een punt voor discussie. Het is toch een aandachtstrekker binnen de woonkamer en zal vaak een prominente plek hebben binnen het huis. Heb je dan eindelijk een tv gevonden, dan is het nog zaak om een geschikt tv-meubel te vinden. Maar waar let je eigenlijk op bij de aanschaf van zo’n tv-meubel?

Grootte

Het klinkt misschien als een heel logisch punt, maar het formaat is één van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tv-meubel. Ten eerste zal het meubel groot genoeg moeten zijn om de tv op of in te plaatsen. En met de formaten tv’s die tegenwoordig voor een prikkie over de toonbank gaan, kan het zijn dat je vrij grote kast nodig hebt. Daarnaast moet je jezelf de vraag stellen wat je naast de tv nog meer kwijt wilt in de kast. Of is de kast enkel om de tv en bijbehorende apparatuur in te plaatsen? Voor een meubel met bijvoorbeeld veel opbergruimte kun je kiezen uit een tv-meubel met extra laatjes en kastjes. En laten we eerlijk zijn, extra opbergruimte is nooit verkeerd.

Dan nog de vraag of je voor een losstaand tv-meubel wilt gaan, of dat je toch liever een wandkast wilt hebben. Een wandkast zal over het algemeen meer kastjes, en dus opbergruimte, hebben dan een losstaand tv-meubel. Voordeel van een losstaand exemplaar, is dat deze los op de grond staat. Wil je eens iets anders qua interieur of indeling, dan is dit meubel eenvoudig te verplaatsen of te vervangen.

Het gebruik

Door alle mogelijkheden van tegenwoordig heeft de tv veel meer toepassingen dan enkel het kijken van ouderwetse televisie. Zo kun je de tv uitbreiden tot een heuse thuisbioscoop inclusief versterkers en boxensets. Ook zullen verreweg de mensen gebruik maken van digitale televisie, bijvoorbeeld via Ziggo of KPN. Voor de digitale televisie is een aparte ontvanger nodig. Naast het televisie kijken staat er in veel huishoudens ook een PlayStation, een XBOX of een andere spelcomputer. Allemaal randapparatuur die ook een plek moeten krijgen rond de tv. Bij de keuze voor een tv-meubel is het goed om dit in je achterhoofd mee te nemen. Heb je veel randapparatuur, dat betekend veel losse elementen en veel kabels. Wanneer je kiest voor een dichte kast kun je dit eenvoudig wegwerken. Bij een open kast zul je op andere manieren moeten proberen de kabels weg te werken.

Materialen

Qua materialen en uitstraling van het tv-meubel kun je het beste kijken wat je al hebt staan in de ruimte waar deze komt te staan. Ga je bij de keuze van je tv-meubel opeens een totaal andere stijl kiezen dan de rest van je meubels, dan zorgt dit voor een erg rommelig geheel.
Je kunt ervoor kiezen een tv-meubel aan te schaffen uit dezelfde serie als de rest van je meubels. Zo heb je vaak een dressoir, een buffetkast en een tv-meubel van hetzelfde materiaal en hetzelfde uiterlijk. Maar ook een tv-meubel dat niet direct uit dezelfde reeks komt als de rest van de meubels is prima te combineren met de rest van interieur. Let hierbij op de kleur en het materiaal dat je gebruikt. Veel verschillende houtsoorten door elkaar bijvoorbeeld kunnen erg rommelige ogen, net als het gebruik van heel veel verschillende materialen. Probeer hierin enigszins eenheid in te behouden en op die manier een rustig geheel te creëren.