Wijnklimaatkast voor thuis

Voor een wijnkenner is de temperatuur van een wijn misschien wel een van de belangrijkste dingen bij het nuttigen van een goede wijn. De juiste temperatuur mag in ieder geval niet ontbreken. De juiste temperatuur is bij elke soort wijn verschillend. Nu komt het vaak voor dat mensen eigenlijk niet weten wat de juiste temperatuur is, en er dus geen rekening mee houden bij het drinken van een wijn. 

Vooral rode wijn wordt in veel gevallen ongekoeld, en dus te warm, gedronken. Een normale kamertemperatuur ligt in Nederland rond de 21 graden Celsius. De wijn komt dus gewoon uit het ongekoelde wijnrek en wordt ook op de kamertemperatuur gedronken, terwijl de geur én de smaak van rode wijn het beste tot hun recht komt bij een temperatuur van ongeveer 17 tot 19 graden Celsius. 

Witte wijn wordt in de meeste huishoudens bewaard bij een temperatuur van rond de 5 graden Celsius. Voor de witte wijnen uit de goedkopere klasse is dit niet zo erg, maar bij witte wijnen van goede kwaliteit met een complexere smaak, en dus ook van hogere prijs, wordt al gauw een temperatuur van rond de 12 graden Celsius geadviseerd. De reden hiervan is dat bij deze temperatuur de geur- en smaakstoffen beter vrij komen dan bij een lagere temperatuur. 

Leuk allemaal, die verschillende temperaturen, maar wat kun je er eigenlijk mee? Als jij wel houdt van een wijntje op zijn tijd, dan is een wijnklimaatkast geen overbodige luxe. Deze heb je namelijk nodig als jij een goede wijn écht tot zijn recht wil laten komen.

Welke klimaatkast past het beste bij jou?

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten en maten klimaatkasten voor wijn. Het is belangrijk om jouw wensen goed centraal te stellen bij het kiezen van jouw perfecte klimaatkast. Hoeveel flessen wil je er bijvoorbeeld in kwijt kunnen? Zijn dat er 10 om af en toe eens een wijntje koud te zetten, of heb jij een grotere verzameling van bijvoorbeeld 60 flessen of meer? Voor iedereen is er de perfecte kast te vinden. 

Wat betreft de plaatsing van de kast heb je ook veel verschillende opties. Je kunt je kast volledig laten integreren in de keuken zoals onder het aanrechtblad in plaats van een keukenkastje, dus wijnklimaatkast inbouw, maar je kunt ook kiezen voor een vrijstaande klimaatkast. Een vrijstaande wijnkast is niet alleen handig, maar tegelijkertijd ook een mooi meubel dat snel de aandacht trekt. Niet alleen in de keuken maar ook in de woon- en eetkamer is zo’n klimaatkast een mooie toevoeging. 

Daarnaast heb je ook nog een wijnklimaatkast met 2 zones. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld 2, of meer, verschillende zones hebt die je afzonderlijk van elkaar kunt instellen op temperatuur. De nieuwste kasten bieden dan ook nog de optie om alle zones apart in te stellen in temperatuur tussen de 5 en de 20 graden Celsius. Zo kun je dus zelf kiezen of je alleen rode wijn, alleen witte wijn of rode én witte wijn wilt bewaren.