Soorten trappen: welke modellen zijn er?

Een nieuwe trap voor in je woning kopen? Vaak ben je dan gebonden aan een bepaalde ruimte in je huis waarin de trap moet passen. Door de vele verschillende soorten trappen is er voor elke ruimte in huis wel een passende trap te vinden. In dit artikel hebben we verschillende soorten trappen op een rijtje gezet.

Een nieuwe trap kopen? Dan is advies om te kiezen voor een houten bouwpakket trap van Houtcompleet

Open trap

Een open effect in huis creëren? Dan is een open trap de perfecte keuze. Dit type trap is niet voorzien van stootborden en zorgt daardoor voor een ruimtelijk effect. Open trappen zijn verkrijgbaar in recht en gedraaide modellen. Verder is dit type trap relatief goedkoop. Een nadeel is dat open trappen minder veilig zijn.

Gesloten trap

Gesloten trappen zijn voorzien van stootborden, waardoor dit type trap erg veilig is. Verder kan de ruimte onder de trap goed benut worden als voorraadkast. Een gesloten trap is wel duurder dan een open trap.

Molenaarstrap

Een molenaarstrap, ofwel steektrap, is een rechte trap waarbij alle treden even breed zijn. Molenaarstrappen zijn erg populair als bouwpakket, omdat deze gemakkelijk zelf te plaatsen zijn. Er zijn zowel open als dichte modellen. Een klein nadeel van een molenaarstrap is dat die vrij steil kan zijn.

Wenteltrappen

Een wenteltrap is een gebogen trap niet naar beneden of boven wentelt. Dit zorgt voor een stijlvolle uitstraling, echter neemt dit type trap wel redelijk wat ruimte in beslag. Ook is het een nadeel dat wenteltrappen vaak wat duurder zijn.

Spiltrap

Een spiltrap draait omhoog langs een centrale as of spil. Dit is ook meteen de reden waarom spiltrappen ook wel draaitrappen genoemd worden. 

Onder- en bovenkwart trappen

Alle trappen die eindigen met een draai van 90 graden vallen onder dit type. Het voordeel van dit type trap is dat ze er stijlvoller uit zien.

Vlizotrap

Een vlizotrap is erg ruimtebesparend en daardoor enorm geschikt om te gebruiken als trap naar ruimtes waar je niet dagelijks komt. Zo worden vlizotrappen veel gebruik als trap naar de zolder of vliering.