Thuis besparen op je printkosten

We besparen ons suf op van alles en nog wat. Op boodschappen, op de energierekening, op brandstof, maar een belangrijke kostenpost wordt vaak vergeten. Namelijk printkosten. In bijna elk huishouden staat nog wel een printer. En of je nu veel of weinig print, vaak valt er nog heel wat te besparen op printkosten. Wist je bijvoorbeeld dat inkt een van de duurste vloeistoffen op aarde is?

Waarom is inkt zo duur?

Inkt is zo duur, omdat de printers van de printerfabrikanten tegenwoordig heel goedkoop van de hand gedaan worden. Er wordt dan ook weinig verdient op de printers zelf. Maar hier hebben de fabrikanten een foefje op verzonnen. Daar de inktpatronen heel duur te maken, worden de printers als snel terugverdiend door het verkopen van inkt.

Hoe kun je dan besparen op je inkt?

Wil je besparen op je inktpatronen of toners? Dan is dat eigenlijk best simpel. Er zijn tegenwoordig veel winkels en webshops die kloon inkt verkopen. Dit is inkt die compatible is met een bepaalde printer, maar niet ontwikkeld is door die printerfabrikant. De winkel of webshop die deze inkt verkoopt is dus niet diegene die de printer heeft ontwikkeld. De winkel of webshop hoeft dan ook deze kosten niet terug te verdienen en daarom kunnen zij de inkt goedkoop aanbieden.

Nog meer manieren om te besparen op printkosten

Inktpatronen en toners zijn uiteraard een belangrijk onderdeel van printkosten, maar je kunt op nog veel meer manieren op deze kostenpost besparen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Dubbelzijdig printen;
  • Zwart-wit printen;
  • Printen op lage kwaliteit;
  • Minder printen;
  • Printen met een lettertype dat minder inkt verbruikt. Een gratis lettertype dat relatief weinig inkt verbruikt is bijvoorbeeld Garamond. Er zijn ook lettertypes die special ontwikkeld zijn om op inktkosten te besparen. Ecofont is bijvoorbeeld zo’n lettertype. Hier moet je echter wel licentiekosten voor betalen.