Tuinonderhoud in oktober

Nu het najaar is aangebroken, is het van belang dat je voldoende aandacht aan je tuin blijft geven. Door het juiste tuinonderhoud op de juiste manier uit te voeren, zorg je er namelijk voor dat je komend jaar opnieuw van een schitterende tuin kunt genieten als de zonnige dagen weer aanbreken. Maar welk tuinonderhoud kun je dan zoal uitvoeren in de maand oktober?

Je kunt natuurlijk een hoveniersbedrijf om tuinadvies vragen, maar met de tips in dit artikel kun je zelf ook al het nodige doen.

Verzorging van vaste planten

Wanneer vaste planten in het najaar afsterven, hoef je ze niet altijd direct te verwijderen. Ze kunnen namelijk een goede beschermlaag vormen voor de wortels in de bodem die het daardoor wel overleven. De compostlaag die door het afstervende groen ontstaat heeft immers een isolerende werking voor de wortels.

Wist je overigens dat egels houden van compost afval, zoals bladeren en takjes? Het biedt ze een beschermlaag tegen het koude weer. Zo zie je maar weer dat de natuur zichzelf helpt om zich in stand te houden.

Poot winterharde beplanting

Om ervoor te zorgen dat je tuin in de winter ook nog een fijn plaatje is om naar te kijken, is het aan te raden om winterharde beplanting te poten. Denk bijvoorbeeld aan heideplanten die tijdens de winter mooi tot bloei komen met schitterende kleuren, zoals rood of roze.

Bladverliezend groen planten

Bomen en heesters die hun blad verliezen kun je uitstekend in oktober (ver)planten. Nadat ze hun bladeren hebben verloren gaat het groen in de ruststand, dus maak je geen zorgen en (ver)plant gerust beplanting zoals kerstrozen en primula’s.

Voer onderhoud aan het gazon uit

Gras heeft tijdens de zomermaanden veel onderhoud nodig, dus je zult regelmatig moeten maaien. In oktober is dat ook nog van belang. Let op dat je het gras niet te kort maait. Tot een centimeter of 4 is voldoende.

Naast het maaien is het aan te raden om het gazon te bemesten. Zo gaat het gras straks goed doorvoed het winterseizoen in.

Verwijder het onkruid

Het najaar is het perfecte moment om onkruid te verwijderen. Daarmee verklein je de kans dat onkruid zoals paardenbloemen volgend jaar opnieuw tot bloei komt.

Maak vogelhuisjes schoon

Wanneer er jonge vogeltjes in de zomermaanden in je vogelhuisje hebben geleefd, zijn de huisjes vaak erg vies. Maak de vogelhuisje daarom schoon, zodat de wintergasten ook een prettig verblijf hebben.

Zorg voor ondersteuning van jong groen

Groen dat nog niet volgroeid is kan in de winter wel wat hulp gebruiken om het volgende tuinseizoen heelhuids te halen. Jonge klimplanten en bomen kunnen bijvoorbeeld door hevige sneeuwval of zware windstoten beschadigen. Zorg er dus voor dat je ze goed vastbind, zodat ze voldoende ondersteuning hebben om zware weersomstandigheden te doorstaan.

Geen tijd of zin in tuinonderhoud?

Kies dan voor tuinonderhoud uitbesteden. De meeste hoveniersbedrijven bieden eenmalige onderhoudsdiensten aan of een periodiek onderhoudscontract. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van het werk zelf uit te voeren en een deel van het tuinonderhoud uit te besteden.