Hoe aquaria LED-verlichting sfeer kan creëren in huis

LED-verlichting heeft voor een revolutie gezorgd binnen de aquariumwereld. Oudere hobbyisten gebruiken nog steeds klassieke lampen, maar lopen zo mogelijk heel wat voordelen van de nieuwste generatie lampen mis. In dit artikel onderzoeken wij de voordelen die LED-verlichting met zich meebrengt ten opzichte van klassieke aquariumverlichting.

Wat is aquariumverlichting? 

De onderwaterwereld in de natuur kent veel mooie taferelen. Kleurrijke koralen op de bodem van de zee die met de getijden meebewegen, exotische vissen die door koraalriffen zwemmen of waterplanten die in lagen groeien om zo een onderwaterbos te vormen. 

Mensen brengen deze taferelen graag in hun huis en dat doen ze met een aquarium. De dieren en planten die in deze aquaria leven, worden er echter gescheiden van hun natuurlijke omgeving. Daarom moeten mensen veel tijd besteden aan het behouden van een gezonde groei en een ecologische cyclus. De juiste verlichting speelt hier een zeer belangrijke rol. Vooral voor zoetwaterplanten vorm licht de belangrijkste bron van energie. Voor de zon is het moeilijk om voldoende licht te schijnen op een aquarium dat zich binnenhuis bevindt. Daarentegen kan een directe intense lichtbron ook schadelijk zijn omdat er zo een overvloed aan algen gecreëerd wordt.  

Daarom is het nodig om een aquarium te voorzien van de juiste artificiële verlichting. Een voorbeeld daarvan is HVPaqua.  

Voordelen van LED-verlichting

De eerste voordelen van dit soort verlichting hebben te maken met financiële kosten. Alhoewel de eerste investering best hoog kan zijn, is het pas op lang termijn dat men de voordelen van LED-verlichting kan voelen. LED-lampen verbruiken gemiddeld 75% minder elektriciteit dan andere verlichting. Daarbij gaan ze gemiddeld 5 jaar mee, terwijl klassieke lampen en fluorescentielampen een levensduur van 3 tot 24 maanden hebben. Door de lampen minder vaak te moeten vervangen, en door de energiebesparing, bespaart op u op termijn heel wat geld.

LED-lampen genereren meer licht en minder hitte. Dit betekent dat zij het aquarium niet verhitten, en zo het gevoelig ecosysteem van het aquarium niet verstoren. Dit geldt ook voor zeeaquaria (bron: HVP aqua

Vervolgens zijn er heel wat parameters voor deze LED-lampen instelbaar. De lichtintensiteit kan geprogrammeerd worden waardoor bepaalde cycli kunnen nagebootst worden. Zo kunnen sommige lampen de zonsopgang en zonsondergang nabootsen. Sommige zijn zelfs in staat om de maandelijkse maancyclus te imiteren. Deze moderne instellingen zorgen ervoor dat de planten en vissen in het aquarium optimaal kunnen genieten van de juiste temperaturen en kleurgolflengtes.