Voor- en nadelen van een smart home

Een smart home heeft veel voordelen, maar ook een paar nadelen. In dit artikel worden 3 voordelen en 2 nadelen voor je op een rijtje gezet. Zodat je uiteindelijk makkelijk de keuze kunt maken of je smart home wilt hebben of niet. Er wordt begonnen met de voordelen.

Voordeel 1: Het gemak

Dit is ook meteen het belangrijkste voordeel het gemak. Je kunt een smart home volledig inrichten naar je eigen wensen. Denk er maar eens aan hoe fijn het is dat de garagedeur open gaat als je net aan komt rijden of dat de verlichting aangaat en je lievelingsnummer wordt afgespeeld op de slimme luidsprekers.

Voordeel 2: Kostenbesparing

Het helpt ook om de efficiëntie van apparaten te verbeteren, waardoor je uiteindelijk kosten gaat besparen. Je hoeft bijvoorbeeld de verwarming niet meer de hele dag aan te hebben, het systeem kun je aanleren wanneer jij thuiskomt. Zo verwarmt die het huis op vlak voordat je er bent. Met een slim irrigatiesysteem wordt er alleen water gegeven, wanneer het nodig is en met de precieze hoeveelheid water die nodig is. Energie, water en andere bronnen worden efficiënter gebruikt, wat beter is voor de portemonnee en het milieu.

Voordeel 3: Veiligheid

Smart home biedt ook veiligheid, doordat je je huis op afstand kunt volgen. Als je een keer vergeet de wasmachine uit te zetten, doet smart home dat voor je. Zo worden er gevaren tegen gegaan.

Nadeel 1: Veiligheid

Veiligheid is zowel een voordeel als een nadeel. Als je gehackt wordt, kunnen ze alles aan en uitzetten wat ze willen en ook alles openen wat ze willen. Daardoor zou een inbreker zonder sporen het huis kunnen verlaten. Ze kunnen ook apparaten ontregelen en via jouw camera je huis in de gaten houden.

Nadeel 2: Complex:

Door achterblijvend elanceringen van technologiën, hebben nog niet veel mensen smart home. Fabrikanten zijn er wel mee bezig om de complexiteit te verminderen en het verbeteren van de gebruikservaring om het plezierig voor iedereen te maken. Ook moeten alle apparaten met elkaar te verbinden zijn,ongeacht de fabrikant. Maar doordat het nog een opkomende markt is, zijn er nog geen vaste regels voor.