Waar moet ik aan denken bij het kopen van een pot voor mijn kamerplant?

Planten zijn een mooie aanvulling op jou meubilair. Ze brengen sfeer mee en zijn soms zelfs goed voor de luchtzuivering! Heb jij de perfecte plant die bij jou past gevonden? Dan moet ie ook nog in een pot. Het liefste heb je een pot die bij de rest van de kamer past, zodat het een mooi geheel wordt. Het is tenslotte wel een accessoire. Maar buiten dat hij er goed uit moet zien, moet je aan nog een paar andere dingen denken!

Materiaal

Bedenk wat voor een materiaal jouw pot moet zijn. Houdt er rekening mee dat plastic de potgrond afsluit, en dus goed het water vasthoudt. De wortels krijgen hierdoor wel alleen maar lucht van bovenaf. Als je voor een stenen pot kiest, zuigt zo’n pot vaak ook flink wat water op bij het water geven. Omdat een stenen pot zo ‘ademt’ komt er wel meer lucht bij de wortels.

Water

Zorg dat overtollig water altijd kan weglopen, wat voor een pot je ook hebt.
Zorg dus voor een gaatje in der onderkant van je pot. Het overtollige water moet natuurlijk wel opgevangen worden! Dit kun je doen door een schaal onder je pot te zetten, maar je kan ook je plant in zijn plastic pot laten waar in je ‘m hebt gekocht. Daar zit altijd een gat in en zo kan je die in zijn nieuwe pot zetten. Zorg er wel voor dat er dan een cm tussen beide bodemen zit.

Zwaar of licht?

Je moet jezelf afvragen of jouw plant op zijn plek blijft staan, of dat je er veel mee gaat schuiven in verband met licht en zon. Als je een hele zware pot hebt wordt dat schuiven lastig en kun je je vloer beschadigen. Wel heeft een zware pot het voordeel dat de plant stabieler staat, zeker als de plant erg groot is.

Pasvorm

Zorg dat jouw pot wel groter is dan de pot waar jij je plant in hebt gekocht. Vaak zijn kamerplanten al een stuk gegroeid en hebben de wortels af veel meer ruimte nodig dan dat ze nu hebben. Dit kun je ook zien aan de wortel groei. Groeien wortels weer terug naar boven of veel naar de zijkant? Dit betekent dat ze meer ruimte nodig hebben.