Waarom een zwangerschap vaak slecht is voor je nachtrust

Zwanger zijn heeft een prachtig doel, maar het traject an sich brengt helaas ook heel wat ongemakken met zich mee. Iets waar zwangere vrouwen vooral veel last van kunnen hebben, is een slechte nachtrust. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben, waarvan je een deel gelukkig zelf aan kan pakken.

Lekker liggen valt niet mee

Naarmate je buik groeit, wordt het steeds lastiger om een prettige positie te vinden om te slapen. Zeker als je gewend was om op je buik te slapen, kan het behoorlijk wennen zijn dat dit nu niet mogelijk is en je weer helemaal moet wennen aan een nieuwe slaaphouding, waarbij de zijligging vaak het meest comfortabel is. Daarnaast nemen gedurende je zwangerschap vaak de klachten aan je rug en bekken steeds verder toe, wat het alleen nog maar lastiger maakt om lekker te liggen.

Deze klachten vallen lastig weg te nemen, maar gelukkig zijn er wel manieren om het in bed liggen net wat comfortabeler te maken. Dat begint al met je hoofdkussen. Sliep je altijd op je buik, en had je daarom een redelijk plat kussen? Dan is het goed om dit te vervangen door een zijslaapkussen. Dit ondersteunt je nek en hoofd een stuk beter als je op je zij ligt, waardoor je makkelijker slaapt en minder kans hebt om met een stijve nek wakker te worden.

Zijn het vooral je rug en bekken die een fijne nachtrust verhinderen? Overweeg dan om een zwangerschapskussen aan te schaffen. Dit is een lang kussen, dat je als het ware om je hele lijf heen kunt leggen. Ook achter je rug dus, precies waar je de extra steun goed kunt gebruiken. Het fijne is dat je dit zwangerschapskussen ook kunt gebruiken als de baby er eenmaal is, bijvoorbeeld om het voeden extra comfortabel te maken voor jullie allebei.

Er kan nog veel meer zijn dat je wakker houdt

Naast deze fysieke klachten, zijn er nog veel meer dingen die je als zwangere vrouw ’s nachts wakker kunnen houden. Je hormonen razen door je lijf, en daarnaast komt er een onzeker, nieuwe fase in je leven aan. Een perfect recept voor bizarre dromen en nachtmerries! Deze kun je helaas lastig voorkomen, maar weten dat zij door je zwangerschap worden veroorzaakt en dat dit heel normaal is, kan er wel voor zorgen dat je ze beter kunt accepteren.

Een andere reden waardoor het slapen tijdens je zwangerschap vaak slecht gaat, is de eeuwigdurende drang om te moeten plassen. Omdat je baby nu eenmaal veel ruimte inneemt in je buik, zodat er voor je blaas minder overblijft, is ook dit niet helemaal te voorkomen. Zorgen dat je na 20.00 zo min mogelijk drinkt, kan het leed wel iets verminderen.