Welke mogelijkheden zijn er om je woning te isoleren?

In tijden waar de energierekening jaarlijks lijkt te stijgen, kan het verstandig zijn om uw huis te isoleren. Door uw woning te isoleren weet u tijdens de zomermaanden de warmte buiten te houden én tijdens de wintermaanden de warmte binnen te houden. Door een goed geïsoleerd huis zult u op den duur geld besparen. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om uw huis te isoleren. In deze blog worden verschillende mogelijkheden op het gebied van isolatie uitgelicht. Zo kunt u op het gebied van isolatie de juiste keuze maken.

Dakisolatie

Een van de meest gedane vormen van isolatie is dakisolatie. Sinds warme lucht lichter is dan koude lucht, zal warme lucht via het dak een weg naar buiten kunnen vinden. Daarom is het van belang om het dak van uw woning goed te isoleren. Een schuin óf plat dak kan zowel via de binnen- als buitenkant geïsoleerd worden. Het isoleren van de binnenkant van het dak is de makkelijkste manier, echter kan dit risicovol indien dit niet goed gedaan wordt. Zo kan er vochtophoping ontstaan wat op den duur kan leiden tot houtrot. Het isoleren van de buitenkant is veiliger, echter vergt dit grotere aanpassingen aan het dak.

Spouwmuurisolatie

Een andere en veel gedane vorm van isolatie is spouwmuurisolatie. Echter is spouwmuurisolatie niet bij elke woning mogelijk. Daarom is het belangrijk om eerst te laten controleren of de buitenmuur en spouwmuur geschikt zijn. Zo is het van belang dat de spouwmuur breed én schoon genoeg is. Daarnaast dienst de buitengevel ook in goede staat te zijn. Woont u in een woning die vóór 1920 gebouwd is, dan is de kans groot dat uw woning geen spouwmuur heeft.

Vloerisolatie

Beschikt uw woning over een kruipruimte en is deze eenvoudig te bereiken. Dan kunt u de onderkant van de begane grond isoleren. Is dit niet mogelijk, dan kunt u ook de bodem van de kruipruimte isoleren. Echter is dit een stuk minder efficiënt dan het plaatsen van isolatie op de onderkant van de begane grond.