Wanneer mag de vlag uit?

Als veel mensen tegelijkertijd de vlag uithangen dan wil dat vaak zeggen dat het een speciale dag is binnen het land. Dit kan een feestelijke gebeurtenis zijn, maar ook een trieste. Er zijn in Nederland geen echte regels of wetten die bepalen wanneer de vlag wel en niet uit mag, maar er zijn wel bepaalde ongeschreven regels en etiquette. Lees in deze blog wat daar bijvoorbeeld wel en niet de bedoeling is! 

Met vlag en wimpel

De Nederlandse vlag wordt op alle bijzondere dagen gehesen, maar wanneer hoor je de oranje wimpel er nou bij te hangen? Veel mensen hangen deze wimpel ook naast de vlag op als ze bijvoorbeeld geslaagd zijn, maar dit is eigenlijk niet de juiste etiquette. Normaal gesproken wordt de oranje wimpel alleen erbij gehesen op de verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis. Op 27 april tijdens Koningsdag, logisch, maar ook bijvoorbeeld tijdens de verjaardag van Maxima of Amalia. 

Vlag op halfstok

De vlag wordt halfstok gehangen tijdens bijzondere dagen met een droevige gebeurtenis. Dit is natuurlijk op 4 mei tijdens de dodenherdenking. De dodenherdenking vindt echter alleen plaats in de avond en niet in de middag, dus daarom is het eigenlijk ook pas de bedoeling dat deze vlag vanaf 18.00u tot zonsondergang op halfstok wordt gehesen. Tijdens andere droevige gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij het overlijden van iemand is het ook gebruikelijk dat de vlag halfstok wordt gehesen. Hierbij wordt eerst de vlag helemaal tot de top gehesen, en daarna naar beneden gehesen tot het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen. Alleen tijdens een officiële herdenking kan de vlag tijdens momenten van rouw tot de top gehesen worden. Op alle andere momenten moet het halfstok blijven. 

Uitgebreid of beperkt vlaggen

Tijdens sommige gebeurtenissen is het de bedoeling dat er uitgebreid gevlagd wordt en soms is het maar beperkt. Uitgebreid vlaggen betekent dat alle overheidsgebouwen de vlag moeten hijsen, hier vallen dan bijvoorbeeld ook scholen onder. Een voorbeeld van een dag dat er uitgebreid gehesen wordt is bevrijdingsdag. Bij beperkt vlaggen wordt er zoals de naam al impliceert maar op beperkte plekken gevlagd. Bijvoorbeeld alleen op de koninklijke paleizen. Een voorbeeld van zo’n dag is de verjaardag van koningin Maxima. 

Wil jij ook heel graag de vlag hijsen op bijzondere dagen, maar heb je nog geen geschikte vlaggenmast? Kijk dan eens snel op de site van De Rie Masten. Zij beschikken over allerlei verschillende soorten masten, waardoor er altijd voor iedere behoefte iets te vinden is.