Wanneer zit je te lang achter de telefoon?

Een smartphone kan slecht voor de ogen zijn. De heel tijd wordt er gebruik gemaakt van het toestel om te appen, te mailen, een spelletje te spelen en ook om video’s te kijken. Het is vermakelijk en leuk. Het is echter niet goed voor de gezondheid. De houding van het lichaam lijdt eronder en het verstoort ook de nachtrust. Het is gebleken uit een onderzoek dat het ongezond is om teveel het toestel te gebruiken. Het is ook niet zo goed voor de ogen.

De oorzaak

Wanneer we een smartphone gebruiken knipperen we minder met onze ogen. Mensen die naar een scherm kijken knipperen vier keer minder per minuut dan normaal. Het knipperen met de ogen houdt ze vochtig. Wanneer we minder knipperen met de ogen worden ze droger en ontstaat er irritatie. Ook is het voor de ogen inspannend om dicht op een scherm te kijken. De letters zijn ook een stuk kleiner dan op een computer. Hierdoor houden we het scherm dichtbij onze ogen. Dan is er nog het blauwe licht uit het scherm. Het kan zorgen voor schade aan het netvlies. Het kan in de ergste gevallen leiden tot blindheid.

Wat te doen?

De problemen voor de gezondheid kunnen voorkomen bij alle soorten telefoons en bij een toestel met een abonnement of een herlaadkaart. Het is belangrijk om het toestel niet te lang achter elkaar te gebruiken. Meer dan twintig minuten naar het scherm kijken is niet verstandig. Houd het scherm op een afstand van veertig centimeter van de ogen. Verplaats de blik ook door even naar iets verder weg te kijken en dan weer dichterbij. Het geeft de ogen rust. Neem af en toe afscheid van het toestel om de ogen rust te geven. Het is de beste manier om de nadelige gevolgen te bestrijden.