Wasbak verstopt? Tips, tricks en de weg naar een goede vakman!

Wasbak verstopt in je badkamer van je Haarlemse flat of herenhuis? Dat probleem wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Om je op weg te helpen zetten we de tips voor je op een rijtje. Ook delen we de mogelijke oorzaken van de verstopping, want als je weet wat dit veroorzaakt dan kun je hier voortaan rekening mee houden. Je kunt dan eerder nieuwe verstoppingen voorkomen!

Wat verstopt jouw wasbak?

Een wasbak raakt vrijwel altijd verstopt door haren, in combinatie met resten van zeep, tandpasta, haargel of scheerschuim. Dat is niet zo gek, want je scheert je dagelijks boven de wasbak, je poetst je tanden en je kamt je haren. Los je zeep niet goed op tijdens het handen wassen, dan kunnen er sneller resten in de leidingen blijven plakken. Voeg daar haren aan toe en je krijgt een pracht van een verstopping. 

Wat kun je doen aan een verstopte wasbak?

  1. Giet een emmer met heet en water en soda in de leiding om de afvoer van de wasbak te ontstoppen. Voor een extra sterke werking zou je er ook een kopje azijn bij kunnen gooien. Let op: dit gaat bruisen, dus houd je gezicht op afstand.
  2. Pak een rubberen ontstopper. Warm het rubber eerst op onder de hete kraan. Zorg voor een laagje water in de wasbak en zet het rubber op de afvoer. Dus de plopper naar beneden en trek deze vervolgens weer terug. Op deze manier ontstaat er een zuigkracht die de verstopping losmaakt. 
  3. De sifon grondig schoonmaken kan ook helpen! Maak de sifon onder de wasbak los met een schroevendraaier of waterpomptang. Haal het vuil eruit en reinig de sifon met warm water en afwasmiddel. Plaats de sifon na de reiniging weer terug, maar zorg voor een nauwkeurige aansluiting, anders gaat het lekken. 

Wat moet je zeker niet gebruiken bij een verstopte wasbak?

Een ontstoppingsveer kan een handig stuk gereedschap zijn om de wastafel afvoer te ontstoppen, maar je kunt er ook flinke problemen mee veroorzaken. Bij foutief gebruik kunnen de leidingen beschadigd raken. De veer kan ook vast komen te zitten in de afvoer. Gebruik de veer dus alleen als je weet hoe deze moet worden gehanteerd!

Wasbak verstopt? Bel de vakman voor Haarlem!

Ondanks je goede bedoelingen en je gerichte pogingen kan een verstopping té hardnekkig in de wasbak vast blijven zitten. Wat je dan doet? Je gaat naar ontstoppingsdienst-Haarlem voor een lokale rioolexpert. Je belt hem voor een afspraak en hij komt er zo snel mogelijk aan. Jouw wasbak wordt binnen de kortste keren weer schoon, fris en bruikbaar!