Wat je allemaal moet weten van gevelreiniging

Je gevel is natuurlijk de eyecatcher van je huis die gelijk de toon zet voor de rest van je huis. Daarom wil je ervoor zorgen dat ie er altijd op en top uitziet. Maar zeker als je in een wat ouder huis woont, weet je dat niet altijd vanzelf gaat en je gevel af en toe wat onderhoud nodig heeft. Waarom dit zo belangrijk is, lees je in deze blog. 

Van kwaad komt erger

Het is belangrijk om je gevel op tijd te reinigen, anders kan het oppervlakkige vuil resulteren in inwendige schade. Dat komt namelijk omdat algen en mossen die zich in je muur nestelen na verloop van tijd steeds diepen de poriën van het metselwerk binnendringen. Die algen en mossen houden vocht vast en wanneer dit bevriest, kunnen er scheuren in het metselwerk ontstaan. Als je dit wil voorkomen, schakel dan op tijd een gevelreinigingsbedrijf in.

Soorten gevelreiniging

Er zijn verschillende soorten gevelreiniging, afhankelijk van het type steen, voeg en vuil. Ten eerste is er chemisch reinigen. Hierbij wordt de muur gereinigd met een speciaal schoonmaakmiddel. Dit is hetgeen wat ervoor zorgt dat het vuil oplost, waarna het makkelijk van de muur gespoten kan worden. Bij sandwashing worden water, perslucht en straalzand op de gevel gespoten om het vuil zo mechanisch te verwijderen. Bovengenoemde methodes zijn vrij agressief en het best om grof vuil mee te verwijderen. Let er echter wel op dat je niet een van deze methodes kiest als je gevel van zacht gesteente is gemaakt. Ten slotte wordt bij stoomreiniging de muur bespoten met heet water wat onder hoge druk staat. Deze methode is het vriendelijkst voor je gevel en dus erg geschikt voor oudere huizen zoals monumentale panden. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil is deze methode minder geschikt.