Wat te doen bij lekkage in huis

Wateroverlast in huis is een nachtmerrie voor veel mensen. Toch gebeurt het enorm vaak. Veel van deze problemen komen door een lekkage in huis. Gelukkig zijn er verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat jij snel weer af bent van het water in huis.  Denk bijvoorbeeld aan het dichtdraaien van de hoofdkraan, het kopen van een dompelpomp en het bellen van een loodgieter.

Draai de hoofdkraan dicht

Het allereerst wat je moet doen als je lekkage hebt in huis is om de hoofdkraan dicht te draaien. Hierdoor zorg je ervoor dat er niet nog meer water in huis komt. De hoofdkraan zit vaak in de meterkast onder de gasmeter. Het kan ook voorkomen dat de hoofdkraan in de kruipruimte onder je huis zit. Zorg er voor dat je nu al weer waar de hoofdkraan zit. Hierdoor hoef je niet te zoeken als er al lekkage is en kan je het water in je huis beperken.

Het kopen van een dompelpomp

Naast het dichtdraaien van de hoofdkraan is het ook verstandig om een dompelpomp te kopen om de rest van het water weg te pompen. Dompelpompen worden voornamelijk gebruikt bij lekkage door grondwater dat omhoog komt. Het water in bijvoorbeeld een kelder krijg je hierdoor niet alleen met emmers weg. Kies daarom voor het kopen van een dompelpomp.  De dompelpomp moet in het water gezet worden om zijn werk te doen.  De pomp beschikt over een aanzuigrooster. Hierdoor kan het water direct in de pomp gezogen worden. Vanaf de dompelpomp gaat het water naar de persaansluiting. Via de persaansluiting kan het water de pomp verlaten.

Zorg ervoor dat je een kwalitatief goede dompelpomp koopt. Je wil namelijk dat het water zo snel mogelijk je kelder of andere ruimte verlaat om ernstige schade te voorkomen.

Weet je niet precies hoe je een dompelpomp moet gebruiken? Op het internet zijn veel instructievideo’s te vinden die uitleggen hoe je het apparaat moet gebruiken. Zo weet jij binnen een aantal minuten hoe het werkt.

Bel een loodgieter

Als je niet handig bent met een dompelpomp en je wel snel van je lekkage af wil is het verstandig om een loodgieter te bellen. Een loodgieter heeft veel ervaring met lekkages en hierdoor ben je snel van je waterprobleem af.  Er zijn veel loodgieters die 24/7 beschikbaar zijn. Ideaal als je bijvoorbeeld s ´nachts last krijgt van een lekkage of als in het weekend opeens je kelder is volgelopen met water. Op het internet zijn veel loodgieters te vinden, ook bij jou in de buurt.

Draai dus allereerst de hoofdkraan dicht. Daarna is het verstandig om een dompelpomp te kopen als je de lekkage zelf wil verhelpen en anders een loodgieter te bellen. Zorg er voor dat je snel handelt. Hoe eerder je de lekkage voorkomt, hoe minder schade het kan aanbrengen aan je huis.