Wat zijn akoestische oplossingen?

Krijg jij ook wel eens te horen dat het bij jou thuis of op het werk zo hol klinkt?
Dan is het belangrijk om te weten hoe het veroorzaakt wordt en welke akoestische oplossingen er zijn. Het begint bij de oorzaak. Geluid weerkaatst en is dol op lege ruimtes en kale muren. Zodra een ruimte te leeg is heeft geluid de kans om overal langs heen te glijden en weerkaatst het alle kanten op. Dit kan erg lastig zijn als je met meerdere mensen in één ruimte bent. Je kunt er elkaar minder goed verstaan en bovendien klinkt het erg ongezellig. Op je werk kan het ook erg lastig zijn. Stel dat je aan het telefoneren bent met meerdere collega’s tegelijk. Als de ruimte te hol klinkt kun jij het gesprek met de klant niet goed volgen omdat er te veel lawaai in de ruimte is.

Welke akoestische oplossingen er zijn

Nu je weet dat geluid van lege ruimtes houd is het dus nu tijd om de ruimtes op te vullen. Je hoeft dit zeker niet alleen met meubels te doen. Je gaat bekijken welke materialen er nodig zijn om de ruimte voller te krijgen en de vloeren en wanden of zelfs het plafond minder glad te maken. Voor een thuis of werk situatie zijn er verschillende oplossingen. Kijk welke akoestische oplossingen er bij jou ruimte passen. Een optie is het bekleden van je dak met hoog polig tapijt. Maar wist jij dat dit in veel horeca gelegenheden wel gedaan wordt? Hoe meer reliëf je aanbrengt , hoe meer het geluid wordt geremd. 

Andere voorbeelden

Denk bijvoorbeeld aan gordijnen. Gordijnen hebben veel plooien en hierdoor remt het geluid veel meer af dan als je bijvoorbeeld alleen strakke rolgordijnen hebt hangen. Denk hierbij aan een karpet op de vloer. Dit maakt de ruimte zeker een stuk minder hol. Hang bijvoorbeeld schilderijen aan de wand zodat het geluid ook langs de wanden wordt geremd. Zelfs kussens op de bank of grote lampen kappen aan het plafond kunnen geluid afremmen. Op het werk gaan ze soms een stap verder. Denk hierbij aan tapijt op de vloer of op het plafond of speciale wandpanelen die ook weer van zachte materialen zijn gemaakt. Er zijn genoeg manieren om het geluid af te remmen. Aan jou de keuze welke het beste bij jou past.