Maak jouw woning brandveilig | Heldere tips

Rookmelders, brandblussers of iets anders? Hoe zorg jij voor brandveiligheid in jouw woning? Lees meer in onze handige blog ✔

Tips voor hoe jij jouw woning brandveilig maakt

Brand in een woning is een van de meest nare dingen die je kunt meemaken. Schade kan optreden, misschien wel aan het lijf of aan geliefden (ook huisdieren). Daar moet je toch niet aan denken? Zorg er daarom voor dat brandveiligheid hoog in het vaandel staat. Graag helpen we je op weg met de volgende tips in deze blog:

  • Het grote belang van brandpreventie in acht houden
  • Zorgen voor waakzaamheid
  • Het installeren van een melder voor rook
  • Een blusser in huis nemen

Brandpreventie: waarom is dit zo belangrijk?

Het preventief optreden tegen brand is ontzettend belangrijk. Waarom? Reactief handelen is een slechte optie. Brand richt vrijwel altijd verwoestende schade aan. Denk aan verkoolde meubelen, of zelfs brandwonden waar je het leven lang mee geteisterd wordt. Het belang van preventie kunnen we daarom niet genoeg benadrukken: denk van tevoren na over hoe je brand in huis voorkomt.

Tip 1: waakzaamheid is ‘key’

Natuurlijk zijn er middelen waarmee brand direct bestreden kan worden, of waarmee je direct op de hoogte wordt gesteld van brand. Toch is het vooral raadzaam om goed op te letten bij alles wat je doet. Ben je aan het koken? Loop dan niet weg van het vuur. Ben je bezig met een soldeerbout in de schuur? Houd alles dan goed in de gaten. Wordt er binnen gerookt? Let dan met name op stoffen (tapijt, kleding, gestoffeerd meubilair).

Tip 2: installeer een rookmelder

Een melder die afgaat wanneer er rook in huis is, is een zeer belangrijke preventiemaatregel. Is het zo dat brand uitbreekt terwijl je heel ergens anders in huis bent, dan weet je door het felle geluid van de melder direct dat het zaak is om je te haasten.

Tip 3: zorg voor een brandblusser

Is er eenmaal brand uitgebroken? Dan volstaat het vaak niet om er een paar pannetjes water tegenaan te gooien. Brand is vaak hardnekkig, en vraagt om stevige aanpak. Met een brandblusser kun je het probleem direct grondig aanpakken.

Blijf op de hoogte van handige informatie, over onder andere brandpreventie

Hopelijk hebben onze tips over brandveiligheid in huis je goed op weg geholpen. Meer weten? Houd onze website in de gaten, zodat je te allen tijde geïnformeerd kunt blijven over verschillende interessante onderwerpen!