Welke kachel is geschikt voor mijn woning?

Op zoek naar een kachel voor de woonkamer, slaapkamer of andere ruimte in huis? Dan zie je al snel dat de keuze erg breed is. Er zijn verschillende soorten kachels en er wordt steeds vaker gezocht naar een alternatief voor gas. Welke kachel dan voor jouw woning het meest geschikt is, hangt samen met verschillende punten. Ben je op zoek naar een sfeer verhogende kachel of is het verwarmen van de ruimte het belangrijkste voor je? Wij zetten in dit artikel verschillende kachels op een rijtje voor je.

De gezellige houtkachel

Een goed alternatief voor de traditionele CV-verwarming in de woonkamer, is de houtkachel. Met de houtkachel wordt de woonkamer op stijlvolle wijze verwarmd. Het brengt niet alleen warmte in huis, maar ook gezelligheid en sfeer. Het uiterlijk van de houtkachel kan enorm verschillen. Er is dan ook voor elk interieur wel een geschikt model te koop. Of je nu kiest voor een strak modern design of juist een traditioneel versierde kachel op pootjes. Voor het verwarmen van de ruimte maak je gebruik van houtblokken, die je kant en klaar kunt kopen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. De houtkachel kent een hoog rendement en zijn relatief goedkoop in aanschaf. Een klein nadeel van de houtkachel is dat deze enkel de ruimte waarin hij brandt, verwarmt.

Een multifunctioneel houtfornuis

Wanneer je op zoek bent naar een multifunctionele kachel, is het houtfornuis een goede optie. Deze kachel kun je uitstekend gebruiken voor het verwarmen van de ruimte, maar heeft daarnaast nog andere functies. Het is een kachel met fornuis, welke je kunt gebruiken voor koken en bakken en in sommige gevallen is er zelfs een bakoven aanwezig. Een heerlijk eitjes bakken of een lekkere appeltaart is dan ook geen probleem en tegelijkertijd wordt de warmte gebruikt om de ruimte te vullen.

Pellet kachels: duurzaam verwarmen

Met een pellet kachel verwarm je je woning op duurzame wijze. In de kachel gaan kleine samengeperste houtkorrels, de houtpellets. Deze worden geproduceerd van restafval, zoals snoeihout of zaagsel. Pellet kachels hebben een strak en modern uiterlijk en passen in elk interieur. Een pellet kachel kan tevens gebruikt worden om het centrale verwarmingssysteem mee te voeden. De traditionele CV is daarmee overbodig geworden.

De juiste kachel kopen

Een kachel kent vele voordelen. Sfeer verhogend, behaaglijke warmte en gasloos zijn slechts enkele voorbeelden. Wil jij een kachel kopen, dan raden we aan je eerst goed te oriënteren op de markt. Zo koop je een kachel die geschikt is voor jouw situatie en geniet je in de koude wintermaanden van een heerlijk verwarmde woning.