Welke raambekleding past bij jouw huis?

Ben je klaar met het interieur in je woonkamer, de aankleding van de slaapkamer of die saaie keuken? Blijf niet te lang hangen in de sfeer van je oude ruimte en doe er wat aan! Durf vooral eens wat verder te denken dat een nieuw kleurtje op de muren.  Wil je écht een nieuwe draai geven aan je interieur? Vervang dan je huidige gordijnen met wat nieuws. Raamdecoratie is het stille vergeten kindje van de ruimte, weggestopt achter de luide, aanwezige meubelstukken. Geef de raamdecoratie een make-over en het lijkt alsof je een volledig nieuwe kamer of keuken binnenloopt!

Welke raamdecoratie is er?

Nieuwe raambekleding kiezen is niet bepaald eenvoudig. Vroeger koos je simpelweg een nieuwe kleur gordijnen of gaf je de luiken voor het raam een nieuw kleurtje. Nu is er gelukkig veel meer keus, zodat je wat meer opties hebt. Dit maakt de keuze voor iets nieuws alleen niet echt makkelijker! We proberen je hier een beetje op weg te helpen.

Plissés

Plisségordijnen zijn handige, functionele gordijnen die je uit kunt vouwen. Doorgaans doe je dit van boven naar beneden, maar er zijn ook plissés die je van onder naar boven vouwt. Met een trekkoord trek je het gordijn handig voor het raam. Sommige plissés hebben dubbele gordijnen die los van elkaar voor het raam getrokken worden. Ideaal, omdat je zo zelf bepaalt hoe veel licht er binnen komt (of naar buiten gaat).

Rolgordijnen

Rolgordijnen kunnen, zoals het woord natuurlijk al suggereert, omhoog en omlaag gerold worden. Op die manier wordt het raam eenvoudig en snel afgedekt. Je bepaalt zelf de gewenste hoogte en bijbehorend lichtinval. Dat is ook handig voor je privacy als je huis grenst aan een drukke straat. Rolgordijnen kunnen in verschillende diktes worden gemaakt om het gewenste licht door te laten. 

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen verschillen het meest van bovenstaande twee gordijnen. Ze vouwen zichzelf horizontaal op voor het raam. Ook vouwgordijnen bedien je met een ketting of koord. In een modern interieur passen deze gordijnen perfect. Zowel wanneer op-als uitgevouwen. De strakke strook stof bij een opgevouwen gordijn is een strak detail in de kamer.  

‘Gewone’ gordijnen

Vergeten we de oude vertrouwde hangende gordijnen ook niet? De moderne varianten hebben de gewone gordijnen gelukkig niet uit huizen verbannen. Ze worden wel steeds vaker gecombineerd met bijvoorbeeld de vouw- en rolgordijnen! Dat komt omdat je zo op een makkelijke manier het huis donker en gezellig maakt. Vooral in de winter hebben mensen vaak vroeg de gordijnen dicht. Hangende gordijnen zorgen daarbij voor extra sfeer!  

Jaloezieën en shutters

Raamdecoratie die écht een andere look geeft, zijn jaloezieën en shutters. Het voordeel van deze raambedekking is dat ze erg makkelijk schoon te maken zijn. Hierdoor zijn ze perfect voor in de keuken, waar gordijnen misschien last krijgen van de vettig- en vochtigheid.

Waar moet je op letten?

Raamdecoratie wordt negen van de tien keer speciaal op maat gemaakt, zodat het altijd naadloos aansluit bij de afmetingen van je raam. Ook materiaal en kleur kan vrij worden gekozen. Waar je vooral op moet letten is de kleur en dikte. Dit bepaalt namelijk niet alleen het aanzicht van de kamer, maar ook hoe veel licht er binnen wordt gelaten. Het zou jammer zijn als je gordijnen te weinig daglicht doorlaten, waardoor je ze overdag open moet laten. Niet echt fijn voor je privacy!