Welke zonnepanelen zijn er?

Tegenwoordig wordt het hebben van zonnepanelen als vanzelfsprekend beschouwd. Toch is er vaak onduidelijkheid als het gaat om de verschillende soorten zonnepanelen. Want het ene zonnepaneel is het andere niet.

Voordat je besluit om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen is het dan ook belangrijk om goed uit te zoeken welke soort het beste bij jouw wensen past. Elk type zonnepaneel bestaat namelijk uit een andere materialen. Daaruit valt de levensduur, de prijs en het rendement op te maken. Alle soorten zonnepanelen van Solease.nl worden toegelicht in dit artikel.

Monokristallijn zonnepaneel

Een monokristallijn zonnepaneel is gemaakt uit één kristal. Hij ziet er donkerzwart tot donkerblauw uit en is erg dun. Deze zonnepanelen hebben een hoog rendement waardoor ze ook een grotere opbrengst hebben dan de andere soorten zonnepanelen. Door het hoge rendement ligt de prijs ook hoger. Dit type zonnepaneel is perfect voor huishoudens die weinig plek hebben voor zonnepanelen maar er wel het maximale uit willen halen.

Polykristallijn zonnepaneel

Een polykristallijn zonnepaneel is gemaakt uit meerdere kristallen. Het patroon op deze zonnepanelen heeft wel iets weg van scherven. Het is geen egaal geheel. Deze soort zonnepanelen zijn goedkoper in de aanschaf en hebben een iets minder hoog rendement dan monokristallijn. Wanneer ruimte geen rol speelt raden we aan om deze zonnepanelen te nemen omdat de prijs lager ligt maar het rendement nog steeds relatief hoog is.

Amorf zonnepaneel

Een amorf zonnepaneel is niet gemaakt van kristallen. Als zodanig is dan ook het dan ook het dunste model van de vier soorten. Het rendement van de amorf zonnepanelen is relatief laag, waardoor we deze zonnepanelen dan ook niet aanraden voor huishoudens. Het is wel geschikt voor voertuigen of kleine apparaten omdat deze minder elektriciteit verbruiken. De prijs van deze zonnepanelen is ook het laagst van de vier soorten. Het is dus geen enorme uitgave wanneer je op zoek bent naar elektriciteit voor bijvoorbeeld een powerbank.

Glas-glas zonnepaneel

Een glas-glas zonnepaneel is gemaakt van glas zoals de naam al doet vermoeden. Deze zonnepanelen zijn de nieuwste variant op de markt en beloven een langere levensduur. Doordat de zonnepanelen niet inboeten aan capaciteit tijdens het verouderingsproces zijn de panelen de hoge aanschafprijs waard.

De hoge prijs wordt mede veroorzaakt door het gebruik van nieuwe technologieën voor de productie van de panelen. Volgens de verkopers zou je de panelen zelfs met de hoge aanschafprijs gemakkelijk moeten kunnen terugverdienen. Het rendement is weliswaar lager dan bij de andere soorten maar ze gaan wel langer mee.

Na het lezen van dit artikel kun je vast een goede keuze maken voor de juiste zonnepanelen op je dak of in je tuin. Het hangt allemaal af van jouw wensen, doelen en de beschikbare ruimte.