Zodra de eerste zonnestralen komen, worden balkons en terrassen voor velen van ons een tweede huiskamer. Elke buitenruimte wordt een groene oase met prachtige, bloeiende planten in bakken en manden. Maar deze levende decoratie heeft ook verzorging nodig. Met deze tips houd jij je balkon en je terrasplanten zo lang mogelijk mooi en gezond.
Zoek de perfecte plek voor je plant
Elke plant heeft andere eigenschappen en voorkeuren. Voordat je begint met planten, moet je een idee krijgen van de licht- en temperatuursomstandigheden op je balkon: Is het overdag schaduwrijk en koel op uw balkon? Welke delen van je balkon zijn bijzonder zonnig? Als je van deze kenmerken op de hoogte bent, informeer je naar de speciale eisen die aan de planten worden gesteld. Kies de planten voor de juiste standplaats, en niet andersom!
Kies de beste tijd voor het planten
Geduld loont, dat geldt vooral voor tuiniers! Buxussen, kuipen en bakken voor balkons en terrassen worden normaal gesproken geplant na 10-15 mei. Als je niet kunt wachten en de bakken al eerder wilt versieren, moet je de weersvoorspellingen in de gaten houden en de balkon bloemen afdekken met vliesdoek of ze tegen de muur van het gebouw zetten om ze te beschermen tegen eventuele vorst.
Zorg dat de plant stevig staat
Naast licht, warmte en lucht hebben je planten één ding in het bijzonder nodig om het goed te doen: goede grond. Die ondersteunt de wortels, zorgt ervoor dat de plant stevig staat en slaat water en voedingsstoffen op. Balkon- en kuipplanten ontwikkelen zich alleen optimaal in lichte en goed beluchte substraten. Een hoogwaardige potgrond moet ook een op de plant afgestemde meststof bevatten, die in de eerste weken voorziet in de behoefte aan voedingsstoffen. De pH-waarde is een belangrijk kwaliteitskenmerk van potgrond, aangezien de voedingsstoffen in de grond alleen door de planten kunnen worden opgenomen met de juiste pH-waarde. Dit heeft ook een invloed op de activiteit van het bodemleven en de weerstand tegen ziekten. De meeste planten geven de voorkeur aan grond met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5.
Water geven
Hoe intensief en vaak planten water moeten krijgen, hangt af van veel factoren. Het volgende geldt: het is beter te weinig water te geven dan te veel! Een eenvoudige test met je duim helpt om de juiste hoeveelheid te bepalen. Planten kun je het beste ’s morgens of ’s avonds water geven met regenwater – water uit de kraan is vaak te koud en te hard.
Voedingsstoffen
Een plant heeft regelmatig bepaalde voedingsstoffen nodig om te groeien en te overleven. In de natuur wordt deze balans van voedingsstoffen tot op zekere hoogte door de plant zelf bepaald: Voedingsstoffen die planten voeden, worden gevormd wanneer dood plantenmateriaal wordt afgebroken door bodemorganismen. Maar deze biologische cyclus wordt onderbroken bij balkon- en kuipplanten. Om gebreksverschijnselen te voorkomen, moet je de planten ook bemesten.
Voorkom ziekten en plagen
Vertrouwen is goed, maar het is beter om te controleren. Controleer je planten dus regelmatig op plagen of ziekten. Bladluizen, spintmijten, witte vliegen en dergelijke komen vaak in hele kolonies voor. Maar het is niet altijd gemakkelijk om ze te ontdekken omdat ze zo klein zijn en vaak onder de bladeren zitten. Hoe eerder je de beestjes identificeert, hoe sneller je de nodige maatregelen kunt treffen. Let op plakkerige plekken, gele bladeren en bladvlekken. Je kan schimmelziekten voorkomen door uitgebloeide bloemhoofdjes, verdorde of bruine bladeren regelmatig te verwijderen. Aangetaste planten moeten eerst worden geïsoleerd om te voorkomen dat het ongedierte overslaat op andere planten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de planten is.
Maak je planten klaar voor de overwintering
Om de balkon- en kuipplanten tegen vorst te beschermen, moet je ze tijdens de winter in lichte, koele ruimten zetten, bijvoorbeeld in het trappenhuis of de kelder. De ideale temperatuur is 5-12°C. Geef de planten in deze periode maar spaarzaam water.