3 tips om meer te genieten van lekkere maaltijden

Veel mensen vinden het lastig om te genieten van eten. Maaltijden worden steeds vaker in razend tempo naar binnen gepropt. Eten wordt meer gezien als noodzakelijk kwaad dan gezelligheid met het gezin. Dit komt voornamelijk door de veranderingen in onze samenleving. We worden steeds drukker. Eventjes snel je batterij opladen en weer door. De mentaliteit omtrent voedsel is enorm veranderd. Hoewel je waarschijnlijk heel wat mooie jeugdherinneringen aan eten hebt, zijn deze op dit moment totaal naar de achtergrond verdwenen.

Een mooi tafelkleed neerleggen, uitgebreid tafelen, je neemt er je tijd niet meer voor. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Eten kan namelijk niet alleen heel gezellig zijn, maar ook nog eens de familieband versterken. In dit artikel geven we 3 tips om meer te genieten aan de eettafel!

Besteed minder tijd aan koken

Dit klinkt misschien als een vreemde tip. Als je meer van eten wilt genieten is het toch juist belangrijk om goed en gezond te koken? Toch kan dit juist een nadelig effect op het eten zelf hebben. Doordat je veel tijd in het koken investeert, verlies je de mogelijkheid om rustig te tafelen. Er moet immers nog zoveel gebeuren, dat je al snel voor een snelle maaltijd op de bank kiest.

Probeer dit daarom eens om te draaien. Kies voor snelle makkelijke maaltijden bestellen en gebruik de gewonnen tijd om de eettafel leuk aan te kleden en uitgebreid met het gezin aan de eettafel te zitten. Zo geniet je niet alleen van de lekkerste gerechten, maar ook nog eens veel meer van elkaars aanwezigheid. 

Leg smartphones weg

De digitalisering van onze samenleving heeft ons heel veel goeds gebracht. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om eten te bestellen, vakanties online te boeken of boodschappen te laten bezorgen. Daarnaast is het ‘nieuwe werken’ helemaal geïntegreerd in ons alledaagse leven. Ook de vraag “wat eten we vanavond 2 personen?’ is tegenwoordig gemakkelijk beantwoord. Even snel googelen en je beschik direct over een ton aan inspiratie.

Toch heeft de digitalisering van onze samenleving ook een keerzijde. We zijn steeds vaker online bezig dan dat we gewone sociale contacten nog een kans geven. Probeer hier dan ook, in elk geval aan de eettafel, verandering in te brengen. Hanteer de regel dat smartphones aan tafel weggelegd worden. Zo houd je meer tijd over om te praten met elkaar en heb je ook het idee dat er beter geluisterd wordt.

Maak een feestmaaltijd

Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor de snelle hap. Eventjes snel een boterham voor het avondeten en je kan weer door. Probeer echter eens wat vaker de tijd voor grote en voedzame maaltijden te maken. Bereid een keer een feestmaaltijd of kies voor lekker eten bestellen in Enschede. Zet de tafel vol met lekkere (kleine) gerechtjes en hapjes en concentreer je op het eten en de gezelligheid.

Zorg er tevens voor dat de eettafel er aanlokkelijk uitziet. Plaats een mooi tafelkleed, zet kaarsjes aan of kies voor andere sfeerverlichting. Dan is het nog prettiger eten in eigen huis!