Alles wat je moet weten over gietijzeren houtkachels

Of je nu voor een klassiek vormgegeven variant wilt gaan of juist voor een moderne, strakke variant, gietijzeren houtkachels zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kun je ook kiezen of je een gietijzeren houtkachel voor binnen of voor buiten wilt kopen. Maar welke soorten zijn er eigenlijk? In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten gietijzeren houtkachels. 

Warmte voor binnen en buiten

Of je nu binnen van de warmte wilt genieten of het buiten iets aangenamer wilt maken, in beide situaties kun je een gietijzeren houtkachel kopen. Gietijzer is een materiaal wat buiten goed te gebruiken is. Het materiaal roest namelijk wel, maar roest niet door. Het roest wat zich vormt is gemakkelijk van de kachel af te borstelen. Zo kan een gietijzeren houtkachel jarenlang voor plezier zorgen. 

Welke soorten zijn er

Er zijn verschillende soorten gietijzeren houtkachels. Zo zijn de kachels verkrijgbaar in verschillende maten, maar ook verschillende types. Hierdoor kun je zelf kiezen welk type het beste bij jouw huis of tuin past. Hieronder een aantal soorten gietijzeren houtkachels: 

Houtkachels voor binnen

Een houtkachel in huis is naast dat het warm is, ook hartstikke gezellig. Het geluid van een knisperend haardvuur en het kunnen kijken naar een brandend vuurtje is heerlijk. Houtkachels voor binnen zijn er in allerlei varianten. Zo kun je kiezen voor een klassieke variant als dat je stijl is, maar ook voor een moderne variant. 

Pelletkachels

Naast gewone gietijzeren houtkachels voor binnen, kun je ook kiezen voor een pelletkachel. Een pelletkachel kun je kopen als je op een duurzame manier warmte wil opwekken in huis. Hiermee kun je snel je huis of schuur verwarmen en het is ook nog eens hartstikke makkelijk. De kachel zorgt namelijk zelf voor de dosering van de houtpellets. Het enige wat je nog hoeft te doen is de pellets bijvullen, de kachel aan te zetten en de kachel schoon te houden.  

Houtfornuizen

Het is ook mogelijk om een gietijzeren houtkachel te kopen waar je op kunt koken. Sterker nog er bestaan complete houtfornuizen. Hier zit net als bij de andere kachels een vuurruimte in waar je het vuurtje in stookt. Hierdoor kun je bovenop de kachel koken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een houtfornuis te kiezen met een ovenruimte er in. Zo zit je niet meer verbonden aan gas en elektrisch koken. 

Buitenkachels

Een gietijzeren houtkachel voor buiten kan voor een hoop sfeer buiten zorgen. Wil je ‘s avonds nog lekker buiten zitten, maar is het net wat fris? Dan kun je dankzij een vuurtje nog net wat langer genieten van het buitenleven. Wanneer je graag een buitenkachel wil, is het handig om te bedenken wat voor kachel je graag wilt. Wil je bijvoorbeeld een kachel waar je ook op kunt koken? Dan kun je kiezen voor een variant waar dit mogelijk is.