Bestrating in de achtertuin

Op zoek naar een natuurlijke achtertuin met bestrating? Dat kan! Door bestrating te combineren met beplanting creëer je een mooi natuurlijk geheel. Je kunt kiezen voor een terras van keramische tegels en leg perkjes aan met grind of split. Bij een juiste aanleg van de bestrating hoef je niet bang te zijn voor plasvorming of verzakking. Door middel van drainagegootjes, wordt het water goed afgevoerd en blijft je tuin mooi, natuurlijk en goed te onderhouden.

Tuintegels, klinkers of grind

Bestrating voor je tuin is verkrijgbaar in verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan stoeptegels van 30×30, maar ook klinkers of waaltjes en zelfs keramische tuintegels zijn perfect voor je tuin. Je kunt ze gebruiken voor de aanleg van een terras, maar ook een hoekje in de tuin met bestrating waar potplanten of andere decoratiestukken geplaatst kunnen worden is mogelijk. Daarnaast kun je met halfverharding, zoals grind, leuke tuinpaadjes aanleggen. Het voordeel van tuinpaden van grind of andere halfverharding, is de goede waterdoorlaatbaarheid. Daarnaast staat het erg natuurlijk en zorgt het voor afwisseling in je tuin.

Bestrating aanleggen

Je kunt ervoor kiezen de bestrating in je achtertuin zelf aan te leggen, maar het is vaak niet onverstandig dit te laten doen door een professioneel bestratingsbedrijf. Er zijn namelijk enkele stappen die ondernomen dienen te worden. Als eerste dient de ondergrond goed te zijn voor het straatwerk. Wanneer de ondergrond niet goed is, is de kans op verzakking een stuk groter en je wilt juist lang van je bestrating kunnen genieten. Ga je keramische tegels leggen, dan is het verstandig voor een ondergrond van gestabiliseerd zand te kiezen. Dit zand is steviger en heeft een hogere vastheid dan normaal zand. De ondergrond dient goed aangetrild te worden. Dat zorgt voor nog meer stevigheid. Hierna kan de bestrating gelegd worden. Er zijn verschillende legverbanden mogelijk. Het keper- en elleboogverband, waarbij de stenen dwars tegen elkaar gelegd worden zorgt voor een stevige basis. De kans op verschuiving wordt namelijk aanzienlijk verkleind. Een ander belangrijk punt bij het bestraten van een oprit, zijn de opsluitbanden. Ook deze verkleinen de kans op verschuiving aanzienlijk. Nadat de bestrating gelegd is, is het belangrijk deze goed af te trillen met een trilplaat. De stenen nestelen zich op die manier goed in de ondergrond. Een professioneel bestratingsbedrijf heeft alle materialen en middelen in huis om de bestrating op een juiste manier te leggen. Je kunt snel genieten van een drankje op je nieuwe terras en je tuin ziet er netjes en mooi afgewerkt uit.