Help! Eikenprocessierupsen in de achtertuin

De eikenprocessierups is een steeds groter wordend probleem in ons land. Waar in het verleden de rups enkel in het zuiden van ons land werd gesignaleerd, duikt de rups steeds vaker op in de noordelijke provincies. En niet alleen lange lanen met eikenbomen worden door deze rups geteisterd, ook de eik in onze achtertuin moet eraan geloven. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Je wilt in de zomer rustig buiten op je terras een drankje kunnen drinken of de kinderen in de schaduw van je eik laten spelen. Wat moet je doen bij het signaleren van deze processierups en, misschien nog wel belangrijker, wat kun je beter niet doen?

De rups zelf bestrijden

Wanneer je een eik in de achtertuin hebt staan, is het belangrijk dat ook de natuurlijke vijanden van de rups, zoals de koolmees en de sluipwesp in je tuin aanwezig zijn. Door nestkastjes op te hangen, kun je de koolmees stimuleren zich te nestelen in de buurt van jouw boom. De rups is een lekker maaltje voor deze vogel en zo wordt deze op natuurlijke wijze uit je boom verdreven. Ook de sluipwesp vindt een eikenprocessierups een heerlijke maaltijd. Door insectenhotels in je tuin te plaatsen en de begroeiing rondom de eik hoog te houden, is de kans groot dat deze wesp in jouw tuin op zoek naar voedsel gaat en de rups op deze wijze bestreden wordt.

Een professionele bestrijder inhuren

Wanneer je een nest of meerdere gesignaleerd hebt, is het verstandig niet zelf met een brander of haarlak aan de slag te gaan. De kans is groot dat de rups zijn brandhaartjes op je afvuurt en jij zo last van vervelende jeuk, irritatie of klachten aan je ogen of luchtwegen krijgt. De brandhaartjes bevatten namelijk een gif dat zich bij contact direct uitscheidt. Hoewel de klachten in veel gevallen vanzelf na enkele weken overgaan, kan een allergische reactie optreden en zijn er zelfs gevallen bekend waarbij blindheid is opgetreden. Door een professionele bestrijder in te schakelen voor de eikenprocessierups bestrijding, worden de nesten op vakkundige wijze verwijderd en weggezogen. De opgezogen nesten worden verzameld in een luchtafgesloten zak die vervolgens door een professioneel bedrijf verbrand wordt. En jij kunt weer rustig in je achtertuin vertoeven.