Betonnen vloer isoleren

Een betonnen vloer is in veel huizen terug te zien. Een betonnen vloer isoleren is een goede keuze, vooral wanneer het vaak koud in huis is. Kou en vocht trekt omhoog, waardoor een vloer koud kan aanvoelen en je snel koude voeten krijgt. Een vloerisolatie maakt de vloer een stuk warmer en wonen wordt nog comfortabeler. Een betonnen vloer isoleren kan op een aantal manieren en biedt een hoop voordelen. Hoe je een vloer het beste kan isoleren en wat de voordelen ervan zijn lees je in deze blog.

Isoleren onderkant vloer

Wanneer er een kruipruimte aanwezig is in het huis, wordt vrijwel altijd gekozen voor het isoleren van de onderkant van de vloer. Een betonnen vloer isoleren aan de onderkant kost een hoop minder inspanning, tijd, materiaal en geld. Dit zijn de redenen dat klant en aanbieder kiezen voor de isolatie aan de onderkant. Er wordt gewerkt vanuit de kruipruimte, als deze toegankelijk is om minstens in te kruipen. De isolatiematerialen die hiervoor gebruikt worden zijn meestal isolatieplaten, isolatiedekens, PUR schuim of ander isolatieschuim. In combinatie met een bodemzeil is de vloerisolatie zeer effectief.

Isoleren bovenkant vloer

Als een huis geen kruipruimte heeft, maar de vloer direct op zand gestort is, wordt een andere techniek gebruikt. De vloer wordt geïsoleerd vanaf de bovenkant. Dit kost helaas wel meer moeite, tijd, materiaal en geld dan het isoleren aan de onderkant van een vloer. De vloerbedekking, plinten en deuren moeten verwijderd worden voorafgaand van het aanleggen van vloerisolatie. Er zijn twee methodes die veel gebruikt worden bij het betonnen vloer isoleren aan de bovenkant, namelijk isolerend ondertapijt en een dekvloer aanbrengen. Een isolerend ondertapijt wordt onder de huidige vloer geplaatst, terwijl een dekvloer over de huidige vloer wordt geplaatst met een nieuwe vloer er overheen.

De kosten van een vloerisolatie

Per vloeroppervlakte en materiaal verschillen de kosten voor het isoleren van een vloer. Het is niet in het algemeen voor elk huis te zeggen. Bij gebruik van isolatieplaten of PUR schuim kost het gemiddeld twintig euro per vierkante meter. Een expert kan advies geven over de geschikte materiaalkeuze en de werkwijze. Advies vragen is een slimme zet, zo weet je namelijk zeker dat de isolatie past bij het huis. Op basis van de materiaalkeuze, de vloeroppervlakte en werkzaamheden worden de uiteindelijke kosten bepaald.

Voordelen betonnen vloer isoleren

Aan het isoleren van een vloer zitten een aantal fijne voordelen, namelijk:

  • Warme voeten in de winter
  • Besparen op stookkosten
  • Drogere woning
  • Meer wooncomfort
  • Milieuvriendelijk

Een betonnen vloer is vaak nog kouder dan andere vloeren zonder vloerisolatie. Dan gaan mensen de verwarming omhoog draaien, wat slechter is voor de portemonnee en het milieu. Betonnen vloer isoleren brengt hier verandering in aan, de vloer is namelijk in de winter warmer aan de voeten, waardoor de kachel niet meer omhoog gedraaid hoeft te worden. Dit zorgt natuurlijk voor besparingen en warmere voeten, dus meer wooncomfort. Ook wordt de woning een stuk droger door de vloerisolatie, wat gezonder is voor mensen. Deze voordelen maken het nemen van een vloerisolatie zeer aantrekkelijk.