Brandveiliger wonen met een brandblusser in huis

Branden zijn van alle tijden. Het is goed nieuws dat er echter de laatste jaren steeds minder zijn. Dit komt omdat steeds meer plekken beter ingericht zijn en brandveiliger zijn. Hierdoor kan een hoop ellende al voorkomen worden. Dit is dan ook een directe reden dat het aantal branden steeds verder terug aan het lopen is. Helemaal is het probleem echter nog niet verholpen. Nog altijd zijn er jaarlijks vele branden en vallen er nog altijd teveel slachtoffers. Daarom kan het altijd beter. Hier gaan we het daarom hebben over brandblussers. Deze zijn een essentieel onderdeel bij brandpreventie. Je leest hier welke soorten er zijn, waar je op kunt letten en hoe je ze goed kunt onderhouden.

Soorten brandblussers

Poederblussers
Een poederblusser kan tegen vorst en staat steevast onder druk. Daardoor kan deze op elk moment worden gebruikt. Deze heeft een groot blusvermogen. Er zit een mengsel in waardoor branden snel overmeesterd kunnen worden. Helaas is er ook wel een nadeel verbonden aan het gebruik van deze apparaten. Het kan namelijk een hoop schade aanrichten aan andere objecten in de omgeving.

Schuimblussers
In een schuimblusser zit water gemengd met een speciaal soort schuim. Een voordeel ervan is dat je er lang mee kunt blussen. Doordat je zo lang kunt spuiten heb je dus meer tijd om een brand uit te schakelen. Buiten dat is er een zogenaamde hoge bluscapaciteit, dit betekend dat een brand snel gedoofd kan worden met behulp van een schuimblusser.

CO2 blussers
Wat een CO2 blusser onderscheidt van andere soorten is dat het minder schade aanricht. Ze hebben een speciale slang. Door deze te gebruiken zullen spullen in de omgeving tijdens de brand eerder ongedeerd blijven. Het blusmiddel is schoon en droog, en neemt het zuurstof weg uit de ruimte waar de brand ontstaat. Hier schuilt echter ook het gevaar, want hierdoor kan in diezelfde ruimte verstikking ontstaan. Wees dus ook voorzichtig met CO2 blussers. 

Waar op te letten bij het kiezen van een brandblusser?

Als je eenmaal kennis hebt van bovengenoemde zaken wordt het al wat makkelijker om een juiste keuze voor een brandblusser te maken. Andere zaken om rekening mee te houden zijn de brandklasse, het formaat en waar je deze wilt gaan plaatsen. Dit is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat als er iets gebeurd het apparaat op een logische en praktische plek hangt. Want daar draait het uiteindelijk toch het meeste om.

Hoe kun je een brandblusser goed onderhouden?

Wanneer je een brandblusser hebt gekocht houdt het daar niet gelijk mee op. Het is raadzaam om eens in de zoveel tijd een brandblusser controle te verrichten. Dit kan je bijvoorbeeld na een bepaalde periode steeds weer laten terugkomen. Want uiteindelijk heeft niemand er wat aan als er brandblussers hangen maar niet werken. Je kunt alle blussers regelmatig laten controleren. Hier zijn wel bepaalde regels voor. Vaak wordt er een jaarlijkse controle gedaan en wordt er om de vijf jaar een grote controle gedaan. Een reden om vaker te kiezen voor een brandblusser laten keuren door een erkend bedrijf is omdat de verzekering dit verplicht. De meeste brandblussers zijn na een periode van twintig jaar toe aan complete vervanging.