Creëer een natuurlijke tuin met de juiste tuinplanten

Tuinplanten zijn er in veel verschillende soorten, kleuren en afmetingen. Bij de keuze voor de aanplanting van je tuin dien je vooraf dan ook vele keuzes te maken. Hou je van tuinieren of zoek je juist planten die weinig verzorging nodig hebben? En ben je op zoek naar kleuren, zomerbloeiers of juist planten die de winter je tuin wat opfleuren? Allemaal punten waarmee je bij de aanschaf van tuinplanten rekening dient te houden. Om je alvast op weg te helpen, vind je in dit artikel enkele voorbeelden van tuinplanten die jouw tuin kunnen verrijken.

Vaste planten of eenjarige planten

Bij het aanplanten van je tuin kun je naast vaste planten ook eenjarige planten in de tuin plaatsen. Waar een vaste plant na het bloeien in een rustfase gaat en het jaar erop weer uitschiet, voltooit een eenjarige plant zijn levenscyclus binnen één jaar. Na zaadafzetting sterft de plant en kan deze uit de tuin verwijderd worden. Juist met de eenjarige planten kun je elk jaar weer veel variatie in je tuin aanbrengen. Ieder jaar heeft je tuin een andere uitstraling en raak je dan ook niet uitgekeken op je tuin. Waar je met vaste planten de basis kunt leggen, kun je met de eenjarige planten dus heerlijk variëren.

Groenblijvende of bladverliezende planten

Wil je elk seizoen genieten van een groene tuin, dan zijn de groenblijvende planten een goede keuze. Waar veel planten hun blad in de winter verliezen, zijn de groenblijvers ook in de winter mooi groen van kleur. De kleurrijke zomertuin krijgt een groene uitstraling in het najaar wanneer je deze winterharde planten naast de bloeiende bladverliezende planten plant. Zo blijft je tuin ook in de winter een plaatje om naar te kijken en van te genieten.

Heesters en struiken

Heesters en struiken groeien vaak snel en geven je tuin wat body. Heb je een hoekje over, dan kun je deze uitstekend met een struik of heester opvullen. Deze tuinplanten vragen weinig onderhoud. Slechts eens per jaar een snoeibeurt is voldoende. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten en zorgt deze groep planten ook voor meer insecten, vlinders en vogels in je tuin, wat het natuurlijk erg gezellig maakt. De heesters en struiken zijn ook uitstekend in te zetten om borders in je tuin te creëren. Omhein met deze planten je terras en zorg voor natuurlijke beschutting.

Bodembedekkers voor een onderhoudsarme tuin

Geen groene vingers? Dan zijn bodembedekkers een goede keuze voor je tuin. Bodembedekkers zijn als het ware natuurlijke onkruidbestrijders. Op plekken waar jij een bodembedekker plaatst, krijgt onkruid minder kans. En dat scheelt je weer werk in de tuin.